Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

UE va acorda asistență în restabilirea pășunilor neproductive din Parcul Național Orhei

4 oct. 2014,, 12:00   Economie
5059 0
Foto: stour.ucoz.com
Uniunea Europeană va acorda un grant în valoare de 185,1 mii de euro pentru restabilirea pășunilor secătuite din Parcul Național Orhei, cu suprafaţa totală de 472 ha. Acest fapt este prevăzut în acordurile privind acordarea granturilor nominalizate, semnate de către 12 primari ai localităţilor ce fac parte din Parcul Național Orhei, relatează NOI.md.

Granturile în valoare totală de 185,1 mii de euro sînt acordate în cadrul proiectului Clima East Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Contribuţia comunităţilor locale va constitui 177 de mii de euro.

Se prevede că restabilirea păşunilor neproductive din Parcul Național Orhei, cu sprijinul UE, va contribui la dezvoltarea social-economică a localităţilor menţionate şi ridicarea nivelului de trai a celor peste 5,2 mii de familii ce locuiesc pe teritoriul Parcului.

Reprezentanţii Ministerului Mediului din Moldova au declarat că restabilirea păşunilor din ţară va fi efectuată pentru prima oară în ultimii 24 de ani. Cele 12 proiecte nominalizate prevăd restabilirea covorului vegetal al păşunilor degradate prin aplicarea îngrăşămintelor minerale şi supraînsămânțarea acestora cu specii furajere de o productivitate înaltă și rezistente la efectele schimbărilor climatice. Gestionarea eficientă a păşunilor va contribui la creșterea productivității acestora de 2,5 ori faţă de nivelul actual și la revigorarea sistemului zootehnic în sate. Aceste metode vor putea fi aplicate și în alte regiuni ale Moldovei.

Reprezentanţii delegaţiei UE în Moldova au menţionat că proiectul de restabilire a păşunilor din Parcul Național Orhei va ajuta oamenii din sate să soluţioneze problemele legate de adaptarea şi atenuarea consecinţelor schimbărilor climatice.

Proiectul „Clima East Moldova” constituie o parte a iniţiativei regionale pentru ţările din Parteneriatul Estic. Proiectul reprezintă un model de dezvoltare durabilă pe calea folosirii raţionale a resurselor naturale, menţinerii şi îmbunătăţirii configuraţiei geografice, sporirii capacităţilor ecosistemelor, biodiversităţii și valorilor culturale.

Parcul Naţional Orhei se situează pe o suprafaţă de 33,8 ha. Pe teritoriul lui se află 18 comune din patru raioane – Orhei, Străşeni, Călăraş şi Criuleni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?