X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

30 septembrie este ultima zi de predare a merelor pentru obținerea compensațiilor

30 sep. 2014,, 16:55   Economie
4198 0
Foto: noi.md
Astăzi, 30 septembrie, au intrat în vigoare amendamentele la legile pentru care Guvernul și-a asumat răspundere.

Conform amendamentelor, „pînă pe 30 noiembrie 2014, producătorii și procesatorii de fructe, legume și struguri nu sînt obligați să achite impozite și alte plăți în bugetul public național”.

„Două luni de amînare nu vor salva situația în sectorul agrar. Aceasta se face pentru ca în perioada respectivă să le fie achitate compensațiile producătorilor și aceștia să nu plătească penalizări, să nu le fie blocate conturile bancare și să nu le fie sechestrate bunurile. Bineînțeles, e bine că s-a făcut măcar acest lucru. Dar efectul de la această măsură de susținere va fi mic, deoarece termenul prevăzut este foarte scurt. Iar pe 30 noiembrie agricultorii vor trebui să achite impozitele ș.a.m.d.”, a declarat preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, dacă această decizie ar fi fost luată în luna iulie, atunci perioada preferențială ar fi fost de aproape jumătate de an, iar așa, aceasta va fi de doar două luni. Însă 10 zile din acest termen sînt prevăzute pentru ca producătorii și procesatorii de fructe, legume și struguri care beneficiază de facilități să prezinte actele necesare la Ministerul Agriculturii. Însă vor mai trece vreo cinci zile pînă cînd ministerul va întocmi lista respectivă și o va transmite Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în conformitate cu prevederile documentului. Astfel, la modul real decizia respectivă va începe să funcționeze de pe 15 octombrie.

„Este o mare problemă și cu compensațiile. În zilele apropiate mă aștept la un mare scandal legat de această problemă, deoarece din start mecanismul de achitare a compensațiilor a fost elaborat eronat. Noi am propus o variantă a mecanismului de oferire a compensațiilor, însă acesta a fost respins fără nicio explicație, iar peste o săptămînă a apărut o nouă variantă. În afara problemelor legate de mecanismul de achitare a compensațiilor, principala problemă este suma acestora. Pentru subvenționare banii au fost alocați pentru 60 de mii de tone de mere și 40 de mii de tone de prune. Noi am propus o cotă de 100 de mii de tone de mere și 30 de mii de tone de prune.

Astăzi este ultima zi cînd merele pot fi transmise întreprinderilor de procesare pentru a putea beneficia de compensație. Potrivit estimărilor, spre procesare vor ajunge circa 120 de mii de tone de mere. Astfel, pentru jumătate din această cantitate compensații nu vor fi oferite. Un asemenea deficit întotdeauna provoacă acte de corupție. Iată ce se întîmplă atunci cînd o idee bună este stricată de un mecanism prost, care nici nu a fost coordonat cu societatea civilă”, consideră Slusari.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menționat că compensația este prevăzută doar pentru 60 de mii de tone de mere (soiuri timpurii), de aceea suma respectivă nu va fi majorată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?