Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Candu, plăcut surprins de reacţia neaşteptată a „Gazprom”-ului la proiectul de gaze Iaşi-Ungheni (VIDEO)

11 sep. 2014,, 09:00   Economie
6592 6
Foto: noi.md
„Vicepreședintele concernului «Gazprom» Valeri Golubev m-a surprins plăcut cu reacția sa la proiectul nostru de furnizare a gazelor naturale din România în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Economiei, Andrian Candu, comunică NOI.md.

Valeri Golubev, cu care m-am întîlnit recent în Chişinău, a reacţionat rezonabil la informaţia despre proiectul nostru Iaşi-Ungheni-Chişinău. El a apreciat ca justificate aspiraţiile noastre de a asigura surse suplimentare de gaze naturale, precum şi alte surse alternative de energie pentru securitatea ţării în acest domeniu”.

„Mai mult decît atît, el a promis din partea «Gazprom»-ului, că în cazul apariţiei unor probleme cu punerea în aplicare a angajamentelor faţă de Republica Moldova, din cauza evenimentelor în Ucraina, să asigure aprovizionarea suplimentară de gaze în România pentru inversarea ulterioară a acestora în ţara noastră”, a precizat ministrul.

Răspunzînd la numeroasele întrebări puse de jurnalişti, ministrul Economiei a recunoscut că îndeplinirea promisiunii de a începe pomparea de gaze prin conducta Iaşi-Ungheni deocamdată este amînată, însă „pentru cel mult o săptămînă”. Cauzele eşecului sînt pur tehnice. Cu toate acestea, el nu a putut să numească preţul pentru un metru de cub de gaze naturale din România pentru Republica Moldova. Potrivit lui, „negocierile cu compania furnizoare şi cu cea de tranzit sînt în curs de desfăşurare”.

„Contractul încă nu a fost semnat, însă eu sînt sigur că preţul gazului românesc pentru Republica Moldova va fi mai mic decît cel rusesc”, a declarat principalul economist al ţării.

El a respins categoric posibilitatea repetării de către gazoduct a destinului liniei electrice din România spre Cantemir construite în anul 2012 (au fost investiţi bani considerabili, dar nici un kilowatt de energie electrică nu a trecut prin acestea – n. red.).

„Noi nu numai că vom reanima acest proiect, dar vom construi mai multe astfel de linii şi staţii de redistribuire pentru realizarea proiectului regional de reunire a sistemelor electrice din Ucraina, Republica Moldova, România şi întreaga Europă”, a asigurat Candu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?