Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

William Moser: Businessul din Moldova necesită o diversificare a pieţelor

5 sep. 2014,, 13:15   Economie
3060 4
Foto: noi.md
Businessul din Moldova necesită o diversificare a pieţelor şi acest fapt este mai mult decît posibil în situaţia dată, a spus vineri, la seminarul de îmbunătăţire a mediului de afaceri din Moldova, ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser.

Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul a amintit că republica şi economia sa se află la moment într-o situaţie critică.

"Dintr-o parte sînteţi presaţi de sancţiunile impuse de Rusia la livrările de vinuri moldoveneşti şi produse agricole, din alta – republica a aderat la Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană şi trebuie imediat să înceapă a se folosi de avantajele acesteia", a menţionat Moser.

Excelenţa Sa este convins că o progresare de succes a businessului moldovenesc pe pieţe noi este posibilă doar cu condiţia unui capital transparent, respectarea legilor ţărilor partenere şi introducerea în republică a unei baze normative pentru antreprenori, ținînd cont de cerinţele actuale.

"Pentru americani, care demult au parcurs această cale – elaborarea unei baze normativ-legale sigure pentru business şi ieşirea pe noi pieţe de desfacere – este mai uşor acum să lucreze, acţionînd conform regulii "Achită taxe şi fă bani!". Voi – antreprenorii moldoveni, încă urmează şi trebuie să parcurgeţi această cale. Este un obiectiv dificil, dar realizabil şi economia Moldovei va obţine succes, iar ţara şi locuitorii – bunăstare", a menţionat Moser.

Viceministrul Economiei Tudor Copaci a menţionat că reglementarea bazei normative pentru business a început în urmă cu 10 ani.

"În tot acest timp antreprenorii autohtoni au înaintat pînă la 500 de recomandări şi propuneri de înlăturare a neconcordanţelor din actualele documente. Din 2004 are loc "ghilotina" documentelor inutile. Pentru Guvern este important să depăşească fenomenul businessului de umbră, eschivarea de la achitarea impozitelor, folosirea schemelor frauduloase. Noi, cu ajutorul partenerilor noştri de dezvoltare, am dori să ajungem la un dialog deschis la maximum cu antreprenorii pe acel spectru de probleme care există", a spus funcţionarul.

La seminar, organizat de Camera de Comerţ americană şi Ministerul Economiei cu susţinerea Ambasadei SUA, participă reprezentanţi ai zeci de companii moldoveneşti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?