X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Rusia a pus capăt 'de facto' parteneriatului cu Europa (președintele german)

2 sep. 2014,, 09:33   Externe
4147 4
Foto : agerpres.ro
Rusia a pus capăt 'de facto' parteneriatului cu Europa, a declarat luni în Polonia, la Gdansk, președintele german Joachim Gauck, vorbind despre 'un nou conflict armat la granița Europei', transmite AFP.

Venit la Gdansk pentru a participa la manifestările ce marchează 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele german a evocat în discursul său 'miracolul' apropierii dintre Germania și Polonia, în pofida suferințelor provocate de ocupația nazistă.

Apoi el și-a exprimat dezamăgirea față de modul cum a evoluat Rusia în ultima vreme. 'Am crezut și vrem să credem că și Rusia, țara lui Tolstoi și Dostoievski, poate face parte din Europa', a afirmat Gauck, vorbind despre 'șocul' noului conflict armat de la granițele Europei, un conflict prin care se încearcă stabilirea de noi frontiere și a unei noi ordini. 'Este un fapt că stabilitatea și pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol', a punctat el.

'După căderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeană, NATO și grupul marilor țări industrializate au dezvoltat relații speciale cu Rusia și au integrat această țară alături de ele în diferite moduri. Acum Rusia a rupt de facto acest parteneriat', a continuat președintele, ce are atribuții cu caracter onorific în sistemul politic german.

'Dorim să avem un parteneriat și relații de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor', dar cu condiția ca Moscova să-și schimbe politica și să respecte din nou drepturile popoarelor, a mai menționat Gauck în discursul rostit.

Referindu-se tot la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, președintele polonez Bronislaw Komorowski, prezent și el la ceremonie, a criticat sever 'recurgerea la arsenalul militar împotriva unui vecin' și 'răsturnarea ordinii internaționale în numele ambiției personale, a măririi sau a unei zone de influență'. 'Aceleași pericole au amenințat Europa cu distrugerea și au făcut-o să sufere în secolul XX', a amintit el, făcînd un apel la 'curaj și hotărîre' împotriva 'celor care amenință ordinea internațională, pacea și libertatea'.

Pe 1 septembrie 1939, cuirasatul german Schleswig-Holstein a atacat baza militară poloneză Westerplatte, din apropiere de Gdansk, aceasta fiind prima operațiune militară a războiului ce avea să urmeze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?