Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Cursul leului moldovenesc va continua să scadă lent

28 aug. 2014,, 14:59   Economie
5664 0
Foto: noi.md
În pofida absenţei în august a unei cereri mari de valută străină, cursul de schimb al leului moldovenesc nu şi-a putut consolida poziţiile la nivelul prognozat de analiştii pieţei.

Dealerul unei bănci a explicat pentru agenţia "Infotag" că întărirea leului moldovenesc a fost observată numai în prima decadă a lunii august, iar deja de pe 8-15 august cursul aproape că a rămas pe loc, după care a început din nou să se ridice încet, dar sigur.

"În mod tradiţional, în august şi la începutul lunii septembrie leul moldovenesc îşi întăreşte sezonier poziţiile, dar în acest an tendinţa a fost instabilă. Înainte de timp, pe piaţă au apărut lei, care erau schimbaţi pentru dolari SUA şi euro", a spus interlocutorul agenţiei.

El nu a exclus faptul că "rezerve suplimentare" puteau avea categoria de deponenţi, care, la începutul anului 2014, cînd cursul leului era bun pentru vînzarea valutei, puteau vinde multă valută şi pune leii pe un depozit de şase luni.

"La sfîrşitul lunii iulie şi începutul lunii august a existat un proces de reflecţie şi în cazul în care rata s-a oprit la nivelul de 13,75MDL:1$, iar piaţa se aştepta o consolidare a leului, această categorie de participanţi ai pieţei se pare că a decis să cumpere valută străină, fixînd un venit pentru fiecare dolar şi euro în medie de 0,2 lei", a spus dealerul.

Potrivit lui, un alt factor de creştere pot fi considerate vînzările în creştere ale celor necesare pentru şcoală, ceea ce permite vînzătorilor să transfere cea mai mare parte a veniturilor în valută.

Pentru întreaga lună august doar de cîteva ori pe piață a crescut cererea pentru valuta străină, atunci cînd pe piaţa interbancară vînzările acesteia ajung la $10-15 milioane. Iar în cele mai multe cazuri vînzarea nu a depăşit cîteva milioane de dolari SUA.

"Într-o zi BNM a fost nevoit să vîndă $19 milioane, ceea ce pentru cîteva zile a potolit cererea, deoarece a satisfăcut apetitul cumpărătorilor de valută, dar apoi din nou s-a înregistrat o cerere nesemnificativă", a spus dealerul.

Fiind întrebat cu ce prognoze operează participanţii pieţei pentru luna septembrie, dealerul a subliniat că plafonul de cumpărare a lichidităţilor de 14MDL:$1 a fost depăşit şi unele case de schimb vînd cu 14,1MDL: $1.

"Cred că o perioadă mică de timp cursul va rămîne aproximativ la acest nivel, cînd leul s-a stabilit la limita de 14 lei pentru un dolar", consideră dealerul.

Fiind întrebat cît timp cursul va rămîne astfel, dealerul a spus: "Aceasta depinde de modul în care va evolua piaţa".

"Luînd în calcul perioada de toamnă-iarnă, pe piaţă va creşte în mod semnificativ cererea de valută. Prin urmare, putem presupune că în cazul în care regulatorul nu va ieşi des pe piaţă ca vînzător de valută, cursul leului moldovenesc va continua să scadă pînă la următoarea limită, la care el va încerca să rămînă pentru a cîştiga parţial ceea ce a pierdut. Acest lucru se face pentru alimentarea speranţelor celor care aşteaptă întărirea leului moldovenesc", a concluzionat dealerul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?