Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

BNM a schimbat sumele rezervelor obligatorii pentru creditele neperformante acordate întreprinderilor agricole

28 aug. 2014,, 12:39   Economie
2704 0
Foto: noi.md
Pentru datoriile unui număr de agenţi economici din industria alimentară, agricultură şi complexul vitivinicol băncile vor acorda rezerve mai mari cu 90 de zile mai tîrziu. Decizia corespunzătoare a fost adoptată de Consiliul de administraţie (CA) al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), în condiţiile în care Rusia a suspendat din 21 iulie importurile de fructe şi legume şi produse alcoolice din Republica Moldova.

În decizia respectivă a BNM, citată de agenţia "Infotag", se menţionează că clasificarea de către bănci a întreprinderilor debitoare din această categorie este temporară şi va dura pînă la sfîrşitul anului 2015.

Sub incidenţa acestei decizii a BNM intră împrumuturile acordate debitorilor, a căror activitate principală este "producţia şi/sau procesarea şi conservarea şi/sau vînzarea de fructe şi legume, debitori, a căror activitate principală este producerea, prelucrarea şi/sau conservarea cărnii şi a produselor din carne, şi debitorilor, a căror activitate principală este viticultura, vinificaţia şi vînzarea produselor vinicole".

Perioada de întîrziere a plăţilor pe împrumuturi ale căror sume de rezerve obligatorii au fost modificate sînt: pentru categoria "standard" - pînă la 90 de zile; pentru categoria "sub supraveghere" – 91-180 zile, pentru categoria de "substandard" – 181-270 zile, pentru categoria "discutabil" (problematic) – 271-450 zile, pentru categoria de "rău" (pierdere) – de la 450 zile şi mai mult.

Surse din cadrul BNM au explicat că decizia nu duce la o clasificare mai favorabila a împrumuturilor acordate debitorilor decît clasificarea care a existat la data de 31 iulie 2014. O clasificare mai favorabila a unor astfel de împrumuturi se poate face numai pe baza Regulamentului cu privire la clasificarea activelor şi pasivelor.

Prevederea nu se aplică la împrumuturile acordate recent.

BNM consideră că această decizie va permite întreprinderilor din CAI să obţină timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiţii de comerţ cu Rusia. Conform unor calcule preliminare, aceasta va viza circa 1,6 mii de debitori cu credite totale de 4,6 miliarde de lei.

În iulie Rosselhoznadzor a suspendat importul în Rusia de produse conservate, fructe şi legume din Moldova. Anterior, serviciul a suspendat importul de produse de vinificaţie (septembrie 2013). Iar din 1 septembrie 2014, autorităţile ruse, în mod unilateral, contrar prevederilor privind comerţul liber în CSI, introduce taxe vamale pentru mărfurile din Republica Moldova. În aceste condiţii, fermierii şi procesatorii s-au adresat Guvernului pentru sprijin, care le-a fost promis, atît la nivel de prim-ministru (este vorba despre achitarea compensaţiilor al căror regulament va fi aprobat în viitorul apropiat - "I"), cît şi de BNM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?