Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Slusari: Mecanismul elaborat de noi va simplifica substanțial accesul la compensații

21 aug. 2014,, 17:22   Economie
3360 0
Foto: noi.md
„Mecanismul de plată a compensaţiei de stat pentru producătorii agricoli afectaţi de embargoul rus elaborat de noi nu doar va scuti țăranii de barierele birocratice și le va facilita accesul la finanțe, dar și va detensiona atmosfera politică în nordul țării”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Republicane „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Potrivit interlocutorului, mecanismul de achitare a compensaţiilor a fost elaborat în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei și transmis spre avizare instituțiilor de resort. Autorii speră că documentul va fi aprobat de Guvern deja la începutul săptămînii viitoare.

Alexandru Slusari a menționat că mecanismul de compensare este foarte simplu, comod, clar şi, cel mai important, corect.

„Noi propunem să fie eliminate barierele birocratice în plus. Spre exemplu, am propus eliminarea certificatului cadastral privind deținerea terenurilor, va fi suficient certificatul de la primărie. Producătorul va avea nevoie doar de un cont în bancă, de înregistrarea gospodăriei țărănești și de actul (factura, actul de cumpărare) de vînzare a producției. Totodată, mecanismul nostru prevede acordarea compensațiilor nu doar celor care oferă producția pentru procesare, dar și celor care o vînd angro sau cu amănuntul. În opinia noastră, această măsură va restabili dreptatea și va permite țăranilor să-și reducă semnificativ pierderile”, a afirmat expertul.

Referindu-se la suma compensaţiei, Slusari a precizat că, ținînd cont de preţul de vînzare al produsului sau livrarea pentru prelucrare industrială, acesta nu trebuie să depăşească pragul de 3,5 lei/kg. Mărimea compensațiilor nu a suferit modificări: pentru fiecare kilogram de mere vîndute în stare proaspătă sau date pentru prelucrare producătorul va primi 1,5 lei, pentru fiecare kilogram de prune – 1,2 lei, iar pentru un kilogram castraveţi şi roşii – 0,8 lei.

„În nordul țării politicienii găsesc susținere la producătorii mici și mijlocii care nu sînt deprinși să activeze în baza documentelor. Mecanismul simplificat de oferire a compensațiilor va simplifica situația țăranilor și va detensiona atmosfera politică în acele raioane”, a conchis Slusari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?