Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

BNM a redus prognoza inflației pe anii 2014 și 2015

7 aug. 2014,, 14:45   Economie
3163 0
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus prognoza ratei medii anuale a inflației pe anul 2014 de la 5,2% pînă la 4,7%, iar pe anul 2015 – de la 4,3% pînă la 3,5%. Informația a fost comunicată astăzi de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a prezentat cel de-al treilea Raport asupra inflaţiei în anul 2014, notează NOI.md.

Potrivit lui Drăguțanu, prognoza actualizată prevede că în următoarele opt trimestre rata inflaţiei anuale va rămîne în intervalul de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5%, însă există riscul de ieşire temporară a inflaţiei anuale sub nivelul inferior al intervalului respectiv, în trimestrele I şi II ale anului 2015.

Guvernatorul BNM a menționat că în semestrul I al anului 2014 ritmul de creștere a prețurilor a fost lent, în mare parte din cauza prețurilor la produsele alimentare. În a doua jumătate a anului se așteaptă o încetinire mai pronunțată a creșterii ratei inflației. Astfel, pentru trimestrul III se prognozează o diminuare nesemnificativă a ratei inflației, iar începînd cu trimestrul IV BNM prognozează o încetinire mai accentuată a ritmurilor de creștere a prețurilor.

Dorin Drăguțanu a subliniat că BNM a elaborat noua prognoză a inflației ținînd cont de reducerea ulterioară a prețurilor la gazele naturale, petrol și produsele alimentare pe piețele internaționale, de prognoza de creștere lentă a PIB-ului în zona euro (cu 1,2% în anul 2014 și cu 1,7% în anul 2015), precum și avînd în vedere încetinirea mai pronunțată a ritmurilor de creștere a economiei Rusiei. Astfel, potrivit estimărilor, în anul curent creșterea economică a Rusiei va la nivelul zero, iar în anul 2015 – doar 0,5%. Datele de pe piețele internaționale indică că există o mare probabilitate de depreciere în continuare a monedei unice europene.

Dorin Drăguțanu a menționat că principalele riscuri deflaționiste pentru Moldova sînt legate de diminuarea semnificativă a activității economice a principalilor parteneri comerciali ai țării noastre, în primul rînd ai Rusiei, reducerea în continuare a prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și o posibilă înăsprire a condițiilor de migrație în Rusia și introducerea unor noi restricții comerciale de către acest stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?