Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Vinificatorii: Ramura este în prag de faliment (VIDEO)

5 aug. 2014,, 14:00   Economie
5997 5
Foto: noi.md
Vinificatorii și viticultorii din Republica Moldova bat alarma: dacă statul nu va întreprinde măsurile necesare pentru susținerea ramurii, care cîndva era determinată pentru economia țării, aceasta ar putea pur și simplu să dispară. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei mese rotunde desfășurate la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) privind situația financiară și creditară în domeniul viticulturii și vinificației, relatează NOI.md.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, cu susținerea programului USAID CEED. La discuții au participat reprezentanții MAIA, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Asociației Băncilor și Băncii Naționale a Moldovei.

Participanții la masa rotundă au constatat că după introducerea embargoului rus la producția alcoolică moldovenească în anul 2013, volumul exportului, în ianuarie-martie 2014, s-a redus cu 28%, iar exportul per ansamblu în statele CSI s-a diminuat de două ori. Viticultorii și vinificatorii suportă pierderi enorme. Procesul de valorificare a unor piețe noi nu este deloc simplu, dar producătorii și exportatorii nu stau cu mîinile în sîn. Producția alcoolică moldovenească este promovată cu succes în China și America, însă acest fapt nu poate suplini pierderea pieței ruse. Un impact negativ îl are situația din Ucraina, precum și situația economică din Belarus și Kazahstan.

„Însă nu acestea acum sînt cele mai mari probleme. O problemă mai serioasă pentru vinificatori și viticultori ține de domeniul financiar și de credite. A sosit timpul rambursării creditelor pe termen lung. Vinificatorii și așa practic activează pentru ratele dobînzii la credite. Noi le propunem bancherilor să țină cont de situație și să restructureze creditele, iar statului – să anunțe situație de forță majoră sau să identifice mijloace la partenerii externi de dezvoltare. În orice caz, ramura trebuie scoasă de sub presiune financiară, adică trebuie salvată”, a declarat jurnaliștilor directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Dumitru Munteanu.

„În opinia mea, statul trebuie să anunțe moratoriu la vînzarea gajurilor de către bănci. În caz contrar, în contextul recentelor modificări ale legislației, băncile pot într-o clipă să-și vîndă activele (bunurile noastre pe care le-am lăsat în gaj) fără nicio coordonare cu noi și fără decizia instanțelor de judecată. Astfel, într-o bună zi ne putem trezi fără nimic”, a declarat președintele companiei „Lion Gri”, Grigore Sonic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?