Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Facilități pentru moldovenii de peste hotare care vor să revină acasă

18 iul. 2014,, 13:05   Politică
6279 12
Foto: noi.md
Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare vor avea dreptul să introducă sau să transmită bunuri în țară fără achitarea taxelor vamale. Un proiect de lege în acest sens a fost propus de președintele Parlamentului, Igor Corman, și votat astăzi în prima lectură de deputați.

Facilitățile la introducerea bunurilor în țară vor fi acordate, cu condiția că acestea nu sînt destinate activității comerciale sau de producție. Modul în care vor fi acordate aceste înlesniri urmează a fi stabilit de Serviciul Vamal.

Potrivit lui Igor Corman, scopul inițiativei este de a crea condiții favorabile cetățenilor aflați peste hotare care intenționează să revină în țară. În opinia lui Corman, dificultățile de ordin administrativ și birocratic pun piedici în realizarea acestui demers.

„Pentru că au ținut Moldova pe linia de plutire, pentru că nu au uitat de Moldova și au trimis bani acasă, cred că acești oameni au dreptul la respect. Și Guvernul, și Parlamentul trebuie să aibă recunoștință față de cetățenii noștri de peste hotare. Vrem să ajungem în ziua în care moldoveni vor reveni în număr cît mai mare acasă, astfel încît să simtă că noi îi primim cu brațele deschise”, a explicat Corman.

Reprezentanții fracțiunii comuniste au calificat inițiativa drept una populistă, precizînd că prin aceste înlesniri ar putea fi favorizată contrabanda cu bunuri.

„La prima vedere este un proiect bun, cu grijă față de oamenii care trăiesc peste hotare, dar nu credeți că va fi favorizată contrabanda? Este un proiect populist care va fi abrogat ulterior. De acest drept se vor folosi cei care se ocupă regulat cu contrabanda”, a opinat deputatul comunist Gheorghe Anghel.

În replică, Corman a precizat că este sarcina Guvernului să elaboreze un regulament prin care să excludă orice încercare de abuz.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?