Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Europa se împotrivește cursului SUA

17 iul. 2014,, 00:05   Externe
5832 3
Foto : ruvr.ru
În Europa începe lupta în jurul candidaturii noului președinte al UE pentru Afaceri Externe.

O serie de experți sînt de părere că totul constă în reticența SUA de a vedea la Bruxelles politicieni independenți, care adoptă decizii raționale în conformitate cu situația actuală.

Candidatura succesorului lui Catherine Ashton trebuie să fie anunțată săptămîna aceasta după summit-ul UE. Cu toate acestea, o serie de țări membre ale UE încearcă să nu permită numirea așteptată a ministrului italian de Externe, Federica Mogherini. Campania împotriva ministrului italian este dusă de Letonia, Lituania, Estonia și Polonia. Ele consideră că ea nu ocupă o poziție îndeajuns de dură față de Rusia. Poloniei și țărilor baltice nu le-a plăcut cel mai mult, cum a decurs vizita lui Mogherini la Moscova. În timpul acestei vizite ea și-a exprimat sprijinul față de conducta de gaz South Stream.

Atitudinea prietenoasă față de Rusia este justificată de interesele naționale ale Italiei, a declarat politologul Serghei Miheev.

„Pentru economia italiană, piața rusească este deosebit de importantă. Aici se vinde o mare cantitate de produse, există filiale ale întreprinderilor companiilor italiene. Italia este interesată în livrări de gaz rusesc. De aceea, poziția lui Mogherini poate fi înțeleasă. Cu atît mai mult că evenimentele din Ucraina nu prezintă interes pentru Italia. Dacă unele țări ale UE duc un joc propriu, Roma se distanțează de ele”.

În ceea ce privește țările din Estul Europei, care se declară împotriva candidaturii ministrului italian, ele susțin poziția altora, este convins expertul polonez al Centrului european pentru analiză geopolitică, Dr. Marcin Domogala.

„Grupul de țări din Estul Europei, în primul rînd Polonia, se conduc nu de propriile interese. Ele doar oglindesc politica Washingtonului, care nu este interesat ca politica externă a UE să fie stabilită de un reprezentant al Italiei. În pofida crizei din Ucraina, această țară, stabilește activ contacte cu Rusia”.

Obligînd Europa la o confruntare mai profundă cu Rusia, americanii doresc să consolideze pozițiile lor comerciale în UE, cu care în prezent duc negocieri privind liberul schimb. Dacă sancțiunile vor fi introduse, europenii vor fi obligați să extindă comerțul cu SUA chiar și la acele categorii de mărfuri care nu sînt profitabile pentru ele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?