X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

În Moldova s-a redus brusc producția de alcool și țigări

14 iul. 2014,, 14:45   Economie
4856 1
Foto: noi.md
În Republica Moldova s-a redus brusc producția de vin, băuturi alcoolice tari și țigări, notează NOI.md cu referire la datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit datelor statistice oficiale, în ianuarie-mai 2014, producția de vin s-a redus cu 26,4%, de băuturi alcoolice tari – cu 15,8%, de articole de tutun – cu 39,8%.

În ansamblu, volumul producției industriale, în ianuarie-mai 2014, a crescut cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. În luna mai 2014, volumul producției industriale a crescut cu 6,6%, comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Industria extractivă, în ianuarie-mai 2014, a înregistrat o creştere a volumului producţiei cu 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, industria prelucrătoare a crescut cu 7,6%, iar în sectorul energetic s-a înregistrat o diminuare cu 6,2%.
Industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 18,2%. Cel mai mult a crescut volumul producției de uleiuri și grăsimi animale și vegetale – de patru ori. De asemenea, volumul producţiei a crescut la următoarele activităţi: prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 19,9%; producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne – cu 17,9%; fabricarea produselor lactate – cu 7,3%; fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase – cu 9,6%.

Totodată, s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la următoarele activităţi ale industriei alimentare: fabricarea vinurilor din struguri – cu 26,4%; distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice – cu 15,8%; fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon – cu 13,8%, fabricarea pîinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie – cu 1,9%; producția băuturilor răcoritoare și apei minerale – cu 1%.

În ianuarie-mai 2014 s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – cu 73,9%; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – cu 31,7%; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – cu 24%; fabricarea produselor textile – cu 20%; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 13,2%; industria metalurgică – cu 6,6%; fabricarea de mobilă – cu 4,4%.

Totodată, în perioada de referință au avut loc reduceri ale volumului de producţie la activităţile: fabricarea produselor de tutun – cu 39,8% (față de ianuarie-mai 2013); fabricarea echipamentelor electrice – cu 18%; fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – cu 9,4%; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – cu 6,9%.

Sectorul energetic a înregistrat descreşterea volumului producţiei cu 6,2%. Micşorarea în sectorul energetic a fost cauzată în mare parte de descreşterea indicelui producţiei industriale în activitatea de furnizare de abur şi aer condiţionat – cu 9,1% şi în producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice −cu 5%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?