Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Membrii unui ONG cer adoptarea legii cu privire la finanțarea partidelor (VIDEO)

14 iul. 2014,, 11:34   Societate
4030 0
Foto: noi.md
Alegerile parlamentare din noiembrie 2014 riscă să se desfășoare cu abateri de la lege, dacă pînă la finele sesiunii parlamentare curente nu vor fi adoptate proiectele de legi menite să îmbunătățească calitatea scrutinului. Avertismentul a venit din partea Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Potrivit reprezentanților ONG-ului, Legea privind finanțarea partidelor, dar și proiectul privind asigurarea egalității de gen în structurile puterii, declarate drept priorități ale guvernării, au fost ignorate pe parcursul mandatului. Activiștii au atenționat că vor protesta în fața Guvernului și Parlamentului, în această săptămînă, care este ultima din actuala sesiune a legislativului, pentru a le aminti politicienilor despre restanțele pe care le au în fața alegătorilor.

„Nu este voință politică. Este un joc politic atunci cînd partidele se lansează în promisiuni în fața camerelor de luat vederi, dar cînd se ajunge în Parlament, acțiuni nu vedem. Gata cu vorbele, e timpul să treacă la acțiuni concrete”, a menționat secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil.

În opinia activiștilor, corectitudinea scrutinului din noiembrie 2014 poate fi asigurată prin adoptarea legii care ține de finanțarea partidelor politice. Potrivit juristului de la Promolex Pavel Postică, adoptarea proiectului va permite o evidență mai strictă a veniturilor și cheltuielilor partidelor în campania electorală și va reduce influența grupurilor de interes asupra formațiunilor politice.

„Un pas înainte este finanțarea din partea statului a partidelor politice. Acest lucru va micșora influența unei cerc restrîns de persoane asupra partidelor. Ar trebui să evităm acea situație rușinoasă pe care am avut-o anii precedenți la alegeri”, a explicat Pavel Postică.

Și problema cotei de reprezentare a femeilor în sfera politică stîrnește îngrijorarea societății civile. Deși pînă în prezent au fost propuse trei proiecte de legi care stabilesc o cotă de reprezentativitate de 30, 40 și 50 la sută a femeilor în structurile puterii, niciuna dintre aceste inițiative nu a fost deocamdată examinată de legislativ.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?