Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Ministerul Agriculturii consideră că Rosselhoznadzor nu trebuie să se amestece

7 iul. 2014,, 16:15   Societate
5637 3
Foto: newsmoldova.ru
Serviciul Federal pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară al Rusiei (Rosselhoznadzor) nu trebuia să intervină în situaţia în jurul exporturilor de slănină condimentată de porc din Moldova în Belarus, consideră viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Sergiu Gheţiu. Solicitat de reporterul agenţiei "Infotag", Gheţiu a spus că "interdicţia importurilor de blocuri de carne (fără oase - "I") în Belarus sub formă de slănină condimentată de porc este legată de lipsa certificării acestor produse în Uniunea Vamală.

"Totuşi, o astfel de decizie trebuie adoptată de autoritatea internaţională care reprezintă interesele tuturor ţărilor membre, nu doar ale Rusiei. Compania "Tehnostel Car" a livrat produse doar în Belarus, nu a are niciun fel de relaţii cu Rusia. Noi, de asemenea, ne-am interesat din care cauză autoritatea fitosanitară a unui stat intervine în treburile altuia, chiar dacă între aceste ţări funcţionează un regim special, prevăzut de Uniunea Vamală", a afirmat viceministrul.

Potrivit lui, "Moldovei i s-a cerut să exporte doar carne sub formă de carcase, semicarcase şi sferturi din os, în timp ce pentru alte produse se vor aplica restricţii la import".

Pe 18 iunie, pe teritoriul Republicii Belarus a fost reţinut un lot de slănină condimentată de porc pe motivul că întreprinderea exportatoare nu a fost atestată pentru livrările unor astfel de produse pe teritoriul Uniunii Vamale. În opinia Rosselhoznadzor-ului, acest fapt constituie o încălcare gravă a cerinţelor sanitar-veterinare şi a normelor Uniunii Vamale, şi a cerinţelor internaţionale de certificare a produselor supuse controlului veterinar. Din 5 iulie, Rusia a restricţionat importurile de produse din carne din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?