Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

China și Brazilia au publicat o declarație comună privind pacea în Ucraina

24 mai. 11:45   Externe
3303 0

China și Brazilia au ajuns la un consens cu privire la o soluționare politică a crizei ucrainene.

După cum sa menționat în rapoartele lor oficiale, pe 23 mai, ministrul chinez de externe Wang Yi a avut o întîlnire la Beijing cu consilierul șef al președintelui Braziliei, Celso Amorim. Părțile au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la avansarea unei soluții politice a crizei ucrainene și la cererea de detensionare a situației și au ajuns la următorul consens.

În special, China și Brazilia fac apel la toate părțile implicate să adere la cele trei principii de detensionare a situației, și anume: a nu extinde cîmpul de luptă, a nu escalada ostilitățile și a nu comite provocări.

China și Brazilia consideră, de asemenea, că dialogul și negocierile sînt singura soluție viabilă la criza ucraineană. Toate părțile trebuie să creeze condiții pentru reluarea dialogului direct și să lucreze pentru detensionarea situației pînă la atingerea unei încetări cuprinzătoare a focului. China și Brazilia susțin convocarea, în timp util, a unei conferințe internaționale de pace care va fi recunoscută atît de Rusia, cît și de Ucraina, asigură participarea egală a tuturor părților și asigură o discuție corectă a tuturor opțiunilor pentru o soluționare pașnică.

După cum se menționează în document, trebuie depuse eforturi pentru a crește volumul asistenței umanitare pentru regiunile relevante și pentru a preveni răspîndirea crizei umanitare. Ar trebui evitate atacurile asupra civililor și asupra bunurilor civile, iar civilii, inclusiv femeile și copiii, precum și prizonierii de război, trebuie să beneficieze de protecție. China și Brazilia susțin schimbul de prizonieri de război între părțile în conflict.


În plus, este important să se excludă utilizarea armelor de distrugere în masă, în special armelor nucleare, chimice și biologice. Trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a preveni proliferarea armelor nucleare și pentru a preveni o criză nucleară.

China și Brazilia notează că se opun atacurilor asupra centralelor nucleare și a altor instalații nucleare pașnice. Toate părțile trebuie să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind siguranța nucleară, și să prevină cu hotărîre dezastrele nucleare provocate de om.

În opinia lor, este, de asemenea, necesar să reziste divizării lumii în grupuri politice sau economice închise. Părțile solicită întărirea cooperării internaționale în domenii precum energia, moneda, finanțele, comerțul, securitatea alimentară și securitatea infrastructurii critice, cum ar fi conductele de petrol și gaze, cablurile optice submarine, instalațiile de energie și rețelele de fibră optică, protejînd stabilitatea globală a lanțurilor valorice.

China și Brazilia îndeamnă membrii comunității internaționale să susțină și să se alăture acestui consens și să joace împreună un rol constructiv în a ajuta la detensionarea situației și la avansarea negocierilor de pace.

12
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?