Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Carpov şi Ştanski au discutat regulamentul de activitate a şcolilor moldoveneşti din Transnistria (VIDEO)

3 iul. 2014,, 16:25   Societate
3814 2
Foto: noi.md
Regulamentul activităţii în Transnistria a opt şcoli cu predare în limba română şi accesul fermierilor din raionul Dubăsari la cotele lor au constituit subiectul discuţiilor purtate joi la Chişinău de către reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei – vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, și şefa diplomației transnistrene, Nina Ştanski.

Potrivit agenţiei „Infotag”, ieşind în faţa presei după două ore de dialog, Ştanski a intrat în polemică cu reprezentanţii presei, care i-au adresat întrebări în limba de stat.

Ea a spus că ştie limba de stat, dar că va răspunde în limba rusă, amintind că aceasta este limba oficială a negocierilor.

Ştanski s-a pronunţat pentru renunţarea la utilizarea expresiei „regiunea transnistreană”.

Referindu-se la cele opt şcoli cu predare în baza grafiei latine, Ştanski a subliniat că „autorităţile Transnistriei nu sînt împotriva existenţei lor, deoarece în Transnistria activează şi alte şcoli – cu predare în limba ucraineană, engleză, însă statutul acestora trebuie reglementat foarte clar”.

„Noi considerăm că această problemă nu trebuie politizată. Există dorinţa de a elabora un regulament comun independent pentru aceste şcoli. A fost începută activitatea la iniţiativa părţilor ruse şi ucrainene. Deocamdată este prematur să vorbim cum va arăta documentul în final. Să aşteptăm”, a spus ea.

Carpov a relatat jurnaliştilor că regulamentul pentru şcoli va fi elaborat de către grupurile de experţi, exprimîndu-şi speranţa că acesta va fi aprobat pînă la începutul noului an şcolar.

„Scopul acestuia este armonizarea maximă a procesului de studii. În această activitate ne vor veni în ajutor în curînd şi experţi europeni”, a menţionat el.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?