Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

CNPF a aprobat reglementări ce vizează procedura administrativă de control aplicată entităților supravegheate

13 dec. 2023,, 20:00   Economie
2073 0

Regulamentul cu privire la procedura administrativă de control a fost aprobat de către Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit autorității, scopul principal al Regulamentului este de a spori nivelul de transparență a acțiunilor CNPF prin crearea unui cadru procedural general unic, aplicabil tuturor subiecților supuși controlului de către autoritate, în limitele competențelor deținute, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Respectiv, Regulamentul are caracter obligatoriu pentru participanții profesioniști la piața financiară nebancară (persoanele licențiate sau autorizate să desfășoare activități pe piața de capital, fondurile de pensii facultative și administratorii acestora) și subiecții raporturilor ce țin de controlul în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, prevăzuţi la art. 4 alin. (21) lit. b)–e) din legea-cadru.

Actul normativ este sistematizat în secțiuni, fiind structurat în două capitole: dispoziții generale și dispoziții aferente procedurii de organizare și efectuare a activității de control.

În primul capitol, se cuprind norme ce se referă la clarificarea tipologiei activităților de control: planificat, care, la rîndul său, poate fi tematic sau complex, inopinat (inspecția), pe teren sau de la sediul CNPF. De asemenea, sunt specificate termenele procedurii administrative de control; statutul participanților la activitățile de control și, implicit, drepturile și obligațiile atît ale entității supuse controlului, cît și ale membrilor echipei de control. Totodată, se prevede aprobarea Metodologiei de selecție a entităților supuse controlului, în vederea transparentizării acțiunilor de planificare a activității de control.


Capitolul doi include reglementări aferente celor două etape de desfășurare a controlului: de inițiere și de desfășurare a controlului.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?