X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Premieră în Europa: statul care vrea să renunțe la euro pentru a adopta o monedă națională

2 iul. 2014,, 01:20   Economie
20551 2
Foto: incont.ro
Cel mai tînăr stat din Europa, Kosovo, vrea să renunțe la moneda euro, pe care o folosește de la declararea independenței, și să adopte o monedă națională proprie, scrie cotidianul austriac Der Standard, care îl citează pe guvernatorul băncii centrale din Kosovo, Bedri Hamza.

Intentia a fost anunțată recent, la o intîlnire a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor de bănci centrale, desfășurată în Muntenegru.

Desi nu are acordul Bancii Centrale Europene, Kosovo foloseste moneda unica europeana fara a face parte din zona euro si nici macar din UE, acesta fiind doar unul dintre statele in care autoritatile de la Bruxelles tolereza aceasta situatie.

Noua moneda a statului Kosovo s-ar putea numi “dardan”, dar nu exista inca informatii certe in acest sens. O alta idee ar fi adoptarea lekului, moneda nationala albaneza, dar analistii economici sunt sceptici in aceasta privinta, mai scrie ziarul austriac.

Kosovo si-a proclamat independenta in februarie 2008, la 10 ani de la razboiul din 1998-1999, in urma caruia provincia s-a rupt de fosta Iugoslavie, timp in care a fost administrata de o misiune speciala a ONU.

La inceput, Kosovo a folosit ca moneda nationala dinarul iugoslav, apoi marca germana. Dupa introducerea monedei unice europene, in 2002, Kosovo a adoptat euro, odata cu Germania, fara a avea acordul autoritatilor de la Bruxelles.

Alte state in care se foloseste euro fara a face parte din zona euro sunt: Muntenegru, Principatul Monaco, Republica Andorra, San Marino, Vaticanul si o serie de insule de pe coasta Canadei si din Oceanul Indian, care apartin de Franta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?