Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Leancă: Este nevoie să exportăm nu doar materie primă

1 iul. 2014,, 12:20   Economie
3224 0
Foto: noi.md
O delegaţie guvernamentală, condusă de prim-ministrul Iurie Leancă, a plecat luni în raionul Vulcăneşti, pentru a se informa despre mersul recoltării cerealelor.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a fost însoţit de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Leancă a vizitat întreprinderea agricolă "Ghevlandri" care deţine circa 950 ha de teren cu grîu în raioanele Vulcăneşti şi Cahul. Şeful executivului s-a informat personal despre mersul procesului, aflîndu-se în salonul unei combine.

"Este foarte important să avem o recoltă bună, un sistem bun, pentru ca fermierul, producătorul să aibă acces la piaţă. În acest an avem o recoltă bogată şi trebuie să depunem toate eforturile necesare ca agricultorii să-şi poată scoate investiţiile şi să îşi promoveze produsele pe noi pieţe", a subliniat premierul.

Potrivit lui, Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, care a fost semnat vineri, 27 iunie, la Bruxelles, va crea condiţii prielnice pentru ca produsele moldoveneşti să facă faţă concurenţei.

"Trebuie să exportăm nu doar materie primă, dar şi produse cu valoare adăugată. Investiţiile la nivel local reprezintă mai multe locuri de muncă, care, în cele din urmă, contribuie la creşterea economiei naţionale", a declarat şeful executivului.

Vasile Bumacov a estimat că recolta bogată de cereale, care se aşteaptă anul acesta, nu va influenţa neapărat preţul pîinii.

"Avem un an agricol foarte bun, sper că contribuţia sectorului agrar va depăşi 25 de miliarde. Recolta medie la hectar a cerealelor a crescut de la 2,9 t/ha la 3,2 t/ha. De pe suprafaţa totală de 310 mii ha de grîu sperăm să obţinem o recoltă de 1 milion de tone, asigurînd astfel nevoile pieţei interne, care constituie aproximativ 350 de mii de tone, şi să exportăm circa 300 de mii de tone", a spus ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?