X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Expert: Ucraina, mai devreme sau mai tîrziu se va sparge ca un balon, și va dispare

28 iun. 2014,, 00:55   Externe
10506 38
Foto: regnum.ru
Etapa creării unui stat prietenos Rusiei, dar independent, a trecut deja, iar acum nu există nicio premiză pentru ca statul ucrainean să existe în continuare. Despre aceasta, potrivit REGNUM, a declarat în timpul unei mese rotunde la Moscova, la 26 iunie, analistul politic ucrainean Rostislav Ișcenko.

"Statul ucrainean fără o alianță strînsă cu Rusia începe să se erodeze în spațiu – afirmă analistul politic. – Acolo unde-s rușii e Rusia; acolo unde nu sînt rușii – orice doriți: Polonia, Ungaria, Uniunea Europeană, - dar acolo nu va fi Ucraina".

Rostislav Ișcenko este sigur: separarea s-a produs în 2004, cînd la putere a venit Viktor Iușcenko, cu un accent clar că autoritățile vor construi Ucraina galiciană. A început confruntarea părților "rusă și din Galiția". "Cineva prin intermediul Malorosiei ajungea la ruși, iar alții prin ucrainism au ajuns la galicism", - a spus expertul. Astăzi, în condițiile războiului civil va fi imposibil să rămîi undeva la mijloc, adaugă analistul.

Dar problema principală, constată Rostislav Ișcenko, este că în Ucraina încă nu s-au format pe deplin două grupuri distincte de galicieni și ruși, în țară și mai ales în regiunile centrale, încă mai continuă să existe "ucraineni intermediari", care, nu permit sciziunea definitivă.

"Sîntem în mijlocul unui proces care a început în 2004 cu erodarea națiunii politice ucrainene. Acum, el a intrat în faza de dezintegrare a statului ucrainean. Și nu putem spune exact cum va arata lumea postucraineană, dar ea cu siguranță va fi", - declară Rostislav Ișcenko.

Analistul politic, de asemenea, subliniază că, de fapt, locuitorii Ucrainei nu rezolvă problema menținerii statului independent, ci cui să dea suveranitatea lor. "Chiar și acei care se identifică drept ucraineni galițieni nu doresc un stat independent, ei doresc să se integreze în Uniunea Europeană, care, în fapt, este o structură mult mai rigidă, centralizată și birocratică decît a fost cîndva Uniunea Sovietică", - spune expertul. La rîndul său, populația care se consideră rusă, vrea să se reintegreze în Rusia, a declarat politologul.

Rostislav Ișcenko consideră că s-a vărsat suficient sînge pentruca părțile părțile chiar și atunci cînd se va ajunge la pace să nu poată conviețui liniștit. "Nu pot anti-fasciștii și naționaliștii să trăiacă într-un stat. Mai devreme sau mai tîrziu, totul va plesni ca un balon", - spune analistul.

El a adăugat, de asemenea, că nimeni nu este în măsură să investească suficiente resurse financiare, economice, politice și militare pentru a "menține în mod artificial intact această formațiune ucraineană artificială".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?