X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Scandalul înregistrărilor în Polonia: Premierul Donald Tusk va cere parlamentului un vot de încredere

25 iun. 2014,, 17:43   Externe
2653 0
Foto : agerpres.ro
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat miercuri că va cere un vot de încredere parlamentului, în urma scandalului legat de interceptarea unor discuții private purtate de mai mulți politicieni prin restaurante, care a provocat pe plan intern cea mai gravă criză politică din ultimii ani, relatează agențiile Reuters și AFP.

'Fără acest mandat nu voi putea fi eficient, iar guvernul nu va putea să elucideze afacerea interceptărilor și nici să apere interesele statului', a declarat premierul polonez.

Voturile parlamentarilor din Platforma Civică a lui Tusk și din partidul agrarian PSL ar fi suficiente pentru reconfirmarea cabinetului, formațiunea PSL anunțînd de altfel că sprijină actualul executiv.

Scandalul a izbucnit săptămîna trecută, cînd revista Wprost a început să publice stenograme ale unor conversații particulare purtate de oficiali de rang înalt, precum guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, ministrul de interne, Bartlomiej Sienkiewicz, fostul ministru de finanțe, Jacek Rostowski, sau ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Fără să știe că sunt ascultați și înregistrați, aceștia și-au mărturisit opinii sincere, dar care au stârnit stupoare cînd au fost publicate. Cea mai notabilă a fost o discuție în care ministrul de externe a spus despre relația cu SUA că 'nu face nici două parale', întrucît, în opinia sa, ea creează polonezilor 'sentimentul fals al securității' și duce la conflicte cu Germania, Franța și Rusia.

După aceste revelații, partidele de opoziție au cerut o moțiune de cenzură pentru demiterea guvernului condus de Donald Tusk. Acesta din urmă acuză însă o 'acțiune plănuită' de discreditare a cabinetului său și a afirmat că nu-i va demite pe cei 'al căror păcat este că au făcut afirmații necenzurate în timpul unor întâlniri private'.

Parchetul polonez a anunțat marți că doi chelneri din restaurantele unde au fost înregistrate respectivele discuții au fost puși sub acuzare și încă două persoane au fost arestate, fără să ofere detalii despre acestea din urmă, dar presa speculează că ar fi vorba și despre un important om de afaceri din sectorul comerțului cu cărbune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?