X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

BNM nu vede riscuri pentru majorarea preţurilor în timpul apropiat din cauza deprecierii leului

20 iun. 2014,, 15:35   Economie
2871 1
Foto: recolta.eu
Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu vede riscuri pentru majorarea preţurilor în timpul apropiat, a declarat vineri, pentru jurnalişti, viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că BNM cu atenţie urmăreşte situaţia de pe piaţa valutară, pentru ca în caz de necesitate, regulatorul să se implice.

"Dacă este să vorbim despre evoluţia nominală, atunci leul moldovenesc de la începutul anului 2014 s-a depreciat faţă de euro cu 6-7%. Dar dacă vom lua în calcul situaţia reală de pe pieţele ţărilor, unde se vînd mărfuri moldoveneşti, atunci în comparaţie cu valutele acestor ţări leul moldovenesc s-a întărit cu 0,8%", a spus el.

Viceguvernatorul BNM a accentuat atenţia presei la faptul că în analiza sa despre prognoza situaţiei, regulatorul pieţei nu vede riscuri pentru creşterea preţurilor, însă un rol important îl va avea situaţia de pe piaţa internaţională.

"Euro şi-a întărit poziţiile faţă de dolarul SUA, şi acest fapt a dus la deprecierea valutelor naţionale ale multor ţări. Într-o astfel de situaţie Moldova şi valuta sa naţională nu poate fi o excepţie", a remarcat Moloşag.

Viceguvernatorul a dat de înţeles că "BNM nu va admite oscilări semnificative de curs pe piaţa valutară".

"În primele cinci luni ale 2014 inflaţia a crescut cu 2,7% faţă de anul trecut. Nu înregistrăm presiuni inflaţioniste puternice asupra preţurilor", a menţionat el.

Vorbind despre piaţa moldovenească a resurselor energetice, Marin Moloşag a menţionat că "politica de stabilire a preţurile a operatorilor pieţei întotdeauna a fost un mare mister pentru BNM".

Viceguvernatorul BNM a recomandat cetăţenilor să nu cumpere valută scumpă, deoarece curînd vor regreta.

Fiind întrebat despre participarea BNM în calitate de vînzător al valutei pe piaţă, cînd creşte cererea la aceasta, Moloşag a spus că banca vineri vindea valută. El diplomatic a evitat să răspundă la întrebarea despre volumele vînzărilor.

"Am vîndut exact de cît a avut nevoie piaţa", a spus Moloşag, recomandînd jurnaliştilor să consulte cifrele sumelor vînzărilor din statistică.

Vineri cursul oficial al euro faţă de leul moldovenesc a depăşit pragul de 19 lei, acesta este cel mai mic curs al leului din momentul punerii în circulaţie a monedei europene unice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?