Criza energetică stiri: 797
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Astrofizicienii au descifrat enigma părții întunecate a Lunii

14 iun. 2014,, 00:55   Ştiinţă şi IT
7927
Foto: zn.ua
Astrofizicienii de la Universitatea din Pennsylvania au încercat să explice de ce partea Lunii, care nu se vede de pe Pămînt diferă de cea vizibilă, scrie ABC într-un articol semnat cu inițialele "H. de H.". Pe partea vizibilă a Lunii se află așa-numitele "mări", care s-au format în urma impactului meteoriților, - lacurile de magmă bazaltică. Pe partea întunecată a Lunii sînt mai puține "mări" și arată ele complet diferit.

Omenirea s-a confruntat cu această enigmă în 1959, atunci cînd nava sovietică "Luna-3", a transmis pe Pămînt primele imagini ale părții întunecate a Lunii.

Cercetătorii din Pennsylvania explică: motivul este că emisferele Lunii diferă ca grosime a scoarței lunare. Acest lucru, la rîndul lui, este cauzat de modul în care a apărut Luna.

"Povestea a început în urmă cu 4,5 miliarde ani, atunci cînd un obiect de mărimea planetei Marte, numit "Thea", s-a lovit violent de planeta noastră. Straturile exterioare ale Pămîntului și ale planetei misterioase au țîșnit în spațiu și, treptat, din ele s-a format Luna", - se spune în articol. Cel mai probabil, Luna de la bun început era întoarsă cu aceeași parte spre Pămînt.

Luna s-a răcit mai repede decît Pămîntul, pentru că era mult mai mică. Căldura emanată de Pămînt ajungea la partea apropiată a Lunii. Și, în timp ce partea nevăzută a Lunii se răcea lent, cea vizibilă de pe Pămînt rămînea în stare topită.

Ca urmare, scoarța lunară pe partea întunecată a devenit mai groasă. Deaceeac acolo sînt mai puține "mări": impactul meteoriților provoca mai rar erupții de magmă bazaltică.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав