X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Jose Manuel Barroso: Acordul de asociere nu vine în contradicție cu Acordul de liber schimb în CSI (VIDEO)

12 iun. 2014,, 14:20   Societate
3762 7
Foto: gov.md
În rezultatul semnării Acordului de asociere RM-UE, exporturile moldoveneşti ar putea crește cu 16%; iar PIB-ul Moldovei – cu încă 5,4%, consideră președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În cadrul forumului investițional care se desfăşoară în aceste zile la Chișinău, oficialul european a explicat importanța și avantajele semnării Acordului de liber schimb cu UE pentru Republica Moldova.

"Vor fi eliminate taxele pentru import, imediat în ceea ce privește piața europeană, iar, treptat, şi pentru piața din Republica Moldova, unde sectoare sensibile vor fi protejate prin oferirea unei perioade de tranziție considerabile și asistenței corespunzătoare şi suficiente. Taxele de export vor fi eliminate. Și viceversa, furnizorii de servicii din Republica Moldova vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi vinde direct serviciile lor în Uniunea Europeană, în baza condiţiilor convenite. În plus, cetățenii Moldovei vor putea înființa întreprinderi sau filiale ale întreprinderilor direct în întreaga Uniune Europeană, iar companiile vor primi acces direct pe piața europeană de achiziții publice".

Barroso consideră eronată părerea că semnarea Acordului de liber schimb RM-UE este în detrimentul celorlalte acorduri. "Acesta este pe deplin compatibil, de exemplu, cu Acordul de liber schimb în Comunitatea Statelor Independente, semnat de Moldova. De aceea, fac apel către Rusia să profite de noile oportunități și să nu ia măsuri punitive, pentru a sprijini viitoarea semnare și punerea în aplicare a Acordului cu Republica Moldova. Pentru un astfel de comportament nu există nici motive economice, nici temeiuri juridice".

"Transnistria, de asemenea, va putea să profite de acest Acord, cu condiția că acestea vor fi prevăzute. Semnînd Acordul de asociere, Republica Moldova nu va pierde nimic din suveranitatea sa. Consiliul de asociere, care va fi creat, va fi succesorul simplu al Consiliului de cooperare deja existent şi acesta nu va putea lua nici o decizie fără consimțămîntul Republicii Moldova", a declarat el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?