Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

De ce are nevoie Washingtonul de Ucraina?

5 iun. 2014,, 10:03   Externe
10568 10
Foto : romanian.ruvr.ru
Piotr Poroşenko s-a întîlnit la Varşovia cu liderul american, Barack Obama.

Preşedintele ucrainean speră că Washingtonul îl va ajuta să-şi consolideze poziţiile pe tronul destul de şubred. Ce aşteaptă Obama de la Poroşenko?

Faptul că preşedintele ales al Ucrainei s-a grăbit la Varşovia ca să se întîlnească cu omologul său american nu este de mirare. El trebuie să se asigure de sprijinul său şi să verifice amploarea autorităţii sale, este de părere expertul Dmitri Efremenko.

„În primul rînd, este prezentarea oficială a lui Piotr Poroşenko partenerilor occidentali în calitate de preşedinte. În al doilea rînd, o asemenea întîlnire trebuie să consolideze poziţiile lui Poroşenko în interiorul Ucrainei. Nu este un secret faptul că Poroşenko se confruntă cu destule dificultăţi legate de formarea echipei sale şi sprijinul în Rada Supremă. Un alt moment şi mai important pentru Poroşenko, din punctul de vedere al politicii interne, este să stabilească dacă este susţinut de Statele Unite în cazul în care el va conta pe dizolvarea Radei şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate”.

De asemenea, Poroşenko trebuie să convină cu susţinătorii săi probleme legate de politica externă. Urmează negocierile cu Moscova. În cadrul acestui dialog, noul preşedinte al Ucrainei va avea nevoie de sprijin din afară, menţionează politologul Mihail Neijmakov.

„În primul rînd, Kievul cere ajutor financiar: situaţia economică în Ucraina este deosebit de dificilă. Una din primele declaraţii făcute de Poroşenko după alegerea sa a fost legată de sprijinul militar al Statelor Unite. Cel mai probabil, este o cerere voalată legată de ajutor tehnico-militar, adică la preţ redus sau chiar pe gratis”.

Practic, Washingtonul i-a acordat deja carte blanche Kievului avînd în vedere suprimarea dură a oponenţilor regimului actual. Şi totuşi, expertul consideră că este puţin probabil ca Statele Unite să-şi asume riscul de a merge mai departe de sancţiuni şi livrări de armament învechit.

La Varşovia, înainte de întîlnirea cu Obama, Piotr Poroşenko a discutat cu John Kerry. Despre rezultatele întîlnirii s-au spus puţine lucruri: că au fost examinate planurile legate de reglementarea situaţiei din Ucraina şi reducerea dependenţei energetice a Kievului faţă de Rusia. Modul în care părţile văd reducerea dependenţei energetice se subînţelege: sud-estul Ucrainei, cu zăcămintele de gaze de şist, trebuie să ajungă în mîinile oligarhilor americani.

Americanii au cheltuit o groază de bani pentru ca Ucraina să ajungă în starea actuală. Scopul lor principalul este ca SUA să-şi recîştige influenţa în Europa. Washingtonul încearcă prin toate metodele să rupă relaţiile comercial-economice dintre UE şi Rusia, iar Poroşenko este instrumentul principal al acestui plan. Administraţiei Obama nu-i pasă de faptul că pentru atingerea acestui scop mor sute de oameni, la fel cum nu i-a păsat de victimele din Tunisia, Egipt, Libia, Yemen…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?