Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Cursul leului s-a apropiat de o limită alarmantă

26 mai. 2014,, 15:37   Economie
4778 0
Foto: noi.md
Cursul leului moldovenesc s-a apropiat de o limită alarmantă pentru populaţie: 14 lei pentru 1 dolar şi 19 lei pentru 1 euro.

Unii analişti şi experţi, ale căror opinii au fost solicitate de agenția "Infotag", invocă "factorul sezonier", legat de sărbătorile pascale şi din mai, cînd persoanele juridice nu au activat, iar valuta se cumpăra pentru asigurarea importului, cu rezervă pentru achitarea mărfurilor şi produselor pentru întregul sezon de vară.

"De aceea, situaţia actuală de pe piaţă este «culmea» factorului sezonier, după care nu putem exclude o posibilă fortificare a poziţiilor leului faţă de dolarul SUA şi euro", a spus unul dintre analişti.

Totodată, el a atras atenţia la scăderea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, remarcînd că cetăţenii Moldovei care muncesc în Italia, Grecia, Spania, şi care au venit în ţară să se odihnească deja au plecat şi, de aceea, oamenii nu mai duc valută la casele de schimb în acelaşi volum.

Vorbind despre poziţiile Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), capabilă să influenţeze raportul cursului faţă de valutele principale, interlocutorul agenţiei a spus că Banca a ieşit pe piaţă pe 22 mai, vînzînd 5 milioane de dolari.

"Prin acest gest regulatorul pieţei a încetinit deprecierea valutei naţionale, creînd pe piaţă o senzaţie de aşteptare. Anume din acest considerent, majoritatea participanţilor se menţin de nivelul cursului de ieri (22 mai). BNM a încercat să vîndă vineri valută, însă în rînduri băncilor nu s-au găsit doritori de a procura la un curs atît de înalt", a menţionat analistul.

Fiind întrebat despre "aşteptările de curs" în perspectivă de scurtă durată, el a spus că, de regulă, în perioada iulie-august, cînd majoritatea populaţiei îşi ia concediu, se resimte presiune asupra cursului leului moldovenesc.

"Dacă în această perioadă BNM nu va procura valută la un preţ ridicat, suplimentînd rezervele, cursul leului nu-şi va putea întări poziţiile. Stabilitatea leului şi poziţia BNM în acest sens vor fi influenţate de inflaţie, care este urmărită cu atenţie de bancă. Să zicem că dacă indicele preţurilor de consum se va reduce mai repede decît a prognozat banca, atunci instituţia va cumpăra valută pe piaţă la un curs ridicat, eliberînd astfel mai mulţi lei pe piaţă pentru a stimula cererea internă şi a nu admite tendinţe deflaţioniste în economie", a explicat expertul.

Analistul a vorbit și despre un alt motiv al ieftinirii leului, legat de achitarea impozitelor la bugetul statului. Toate accizele şi taxele sînt indicate în valută, iar participanţii la operaţiunile de export-import le achită în lei, ceea ce la fel duce la majorarea taxelor.

"Desigur, ar fi mult mai bine dacă bugetul s-ar suplimenta nu din contul impozitelor indirecte, ci din contul celor directe, majorarea cărora are loc doar datorită economiei în creştere, ceea ce la momentul actual, cu regret, nu se observă", a conchis analistul.

La începutul anului 2014 guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că în perioada aprilie-mai cursul leului va începe să-şi recupereze poziţiile pierdute, însă acest fapt nu s-a întîmplat în parametrii aşteptaţi. Acum, reprezentanții Băncii Naţionale afirmă că nu există motive şi temeiuri economice pentru deprecierea leului şi că valuta naţională îşi va întări poziţiile la începutul verii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?