X 
Arşiţa stiri: 190
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Un cosmonaut rus a stabilit un nou record

6 iun. 20:30   Externe
3260 0

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit miercuri un record absolut de şedere în spaţiul cosmic, de 1.000 de zile, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite EFE, citat de digi24.ro.

Oleg Kononenko, în vîrstă de 59 de ani, a stabilit noul record miercuri, la ora 21:00:20 GMT, după cinci misiuni pe staţia spaţială aflată pe orbită. Perioada îndelungată petrecută de cosmonautul rus la bordul ISS le va oferi oamenilor de ştiinţă ocazia de a afla mai multe despre efectele şederii în spaţiu asupra organismului, precum degenerarea musculară, pierderea de masă osoasă, slăbirea vederii şi afectarea echilibrului (vertij).

Kononenko, care va împlini 60 de ani peste două săptămîni, este un om al recordurilor, el devenind deja, la 4 februarie, cosmonautul cu cea mai lungă şedere în spaţiul cosmic, cu 878 de zile, 11 ore, 29 de minute şi 48 de secunde, record deţinut anterior de legendarul Ghenadi Padalka.

Kononenko, care a ajuns la bordul ISS în septembrie 2023, la bordul navei Soyuz MS-24, va totaliza 1.110 zile petrecute în spaţiu - aproape trei ani - pînă la revenirea pe Pămînt, programată la 23 septembrie. În total, Kononenko, care s-a născut în fosta republică sovietică Turkmenistan, a efectuat cinci misiuni pe ISS (2008, 2011, 2015, 2018 şi 2023).

Recordul lui Kononenko este în prezent aproape imbatabil, întrucît următorii zece astronauţi de pe listă sînt pensionaţi sau decedaţi, notează EFE. Marea majoritate sînt ruşi sau născuţi în fosta Uniune Sovietică, cu excepţia astronautei americane Peggy Whitson, care se află pe locul nouă, cu 675 de zile, o mare realizare avînd în vedere că NASA a limitat perioada de şedere a femeilor la bordul ISS din cauza riscului crescut de cancer. Următorul cosmonaut activ este rusul Serghei Prokopiev, cu 567 de zile în spaţiu.


Acestuia îi va fi însă dificil să îşi depăşească recordul personal, agenţia spaţială rusă Roscosmos anunţîndu-şi intenţia de a părăsi ISS în următorii ani pentru a se concentra pe construcţia noii staţii spaţiale ruseşti. Recordul pentru cea mai lungă şedere neîntreruptă în spaţiu este deţinut de un alt rus, Valeri Poliakov, cu 437 de zile pe staţia rusă MIR între 1994 şi 1995.

9
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав