X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Oficial al Uniunii Vamale: Scenariul ucrainean s-ar putea repeta în Moldova

23 mai. 2014,, 13:25   Economie
5681 0
Foto: promros.ru
Unii oficiali ai Uniunii Vamale se așteaptă la repetarea scenariului ucrainean în Republica Moldova, relatează NOI.md. Ministrul Comerțului din cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, Andrei Slepnev, a declarat pentru RBC, în culoarele Forului economic internațional de la Sankt Petersburg, că dacă Moldova va semna Acordul de asociere cu UE, ea trebuie să se aștepte la probleme similare cu cele legate de înrăutățirea relațiilor comerciale dintre Rusia și Ucraina. Totodată, oficialul a dat asigurări că însăși semnarea acordului nu va provoca anumite măsuri din partea Rusiei. Potrivit lui Slepnev, Rusia va reacționa doar la anumite „efecte economice” pe care le-ar putea avea pătrunderea mărfurilor europene pe piața rusă.

„Trebuie analizate aceste consecințe și să decidem cum să reacționăm, în conformitate cu baza normativă. Pot să spun că toate aceste efecte și temeri pe care le-am fixat în relațiile cu Ucraina sînt valabile și în cazul Moldovei, dar, bineînțeles, economiile și dimensiunile sînt diferite și efectele ar putea fi mai puțin pronunțate”, a menționat oficialul rus.

În opinia lui Slepnev, schimburile comerciale dintre Rusia și Ucraina deja s-au redus cu 25% și vor continua să se diminueze. Totodată, oficialul a precizat că reducerea ulterioară a schimburilor comerciale, cel mai probabil, nu va fi atît de critică, deoarece „pozițiile ascuțite de conjunctură deja au fost corectate”. Ministrul a refuzat să facă un pronostic exact privind schimburile comerciale ruso-ucrainene în anul 2014, explicînd că multe vor depinde de evoluția situației dintre cele două state.

Amintim că Acordul de asociere RM-UE a fost parafat pe 29 noiembrie 2013 la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Documentul urmează să fie semnat pe 27 iunie 2014. Acordul de asociere prevede și crearea unei zone de liber schimb între Moldova și UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?