X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Reforma „Căii Ferate din Moldova” va costa 500 de milioane de euro

14 mai. 2014,, 12:28   Societate
3979 9
Foto: noi.md
Reforma Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) va costa cel puţin 500 de milioane de euro.

Preşedintele Asociaţiei Managerilor din Republica Moldova, Valentin Dogotari, a comunicat agenţiei "Infotag" că situaţia reală a CFM-ului este reflectată în raportul tehnic al Companiei Internaţionale „Kocks”, care a analizat activitatea acestei întreprinderi de stat în anul 2012, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale.

„Pe baza raportului a fost elaborată Strategia de dezvoltare a transportului şi a logisticii pînă în anul 2022. În aceasta, pentru realizarea sarcinilor în domeniul transportului feroviar, a fost specificată o sumă de aproape 1 miliard de euro", a spus el, precizînd că după ce strategia a fost aprobată de Guvern, suma investiţiilor s-a redus pînă la 500 de milioane de euro. În document sînt enumerate 10 proiecte ce urmează să fie realizate. Pentru funcţionarea parcului de vagoane marfare, în 10 ani vor fi necesare investiţii de 200 de milioane de euro. Pentru renovarea parcului de vagoane de pasageri: în traficul intern – 90 de milioane de euro, în cel internaţional – 185 de milioane de euro. Modernizarea parcului de locomotive necesită 160 de milioane de euro, reabilitarea sistemului de semnalizare – 40 de milioane de euro, reparaţia liniilor – 78 de milioane de euro.

Strategia atrage atenţia la necesitatea modernizării terminalului din Ungheni pentru transferul vagoanelor de pe ecartament lat, rusesc, pe cel european. Aceasta va determina creşterea tranzitului şi va face transporturile mai atractive, atît cele din ţările Uniunii Europene, cît şi spre acestea. Se prevede utilarea unui terminal similar la Giurgiuleşti.

"Strategia mai prevede înfiinţarea unei întreprinderi noi, pentru gestionarea vagoanelor. Astăzi, gestionarea vagoanelor nu este destul de eficientă, există cazuri în care acestea timp îndelungat nu se întorc în Moldova", a precizat Dogotari, care a presupus că acest fapt ar condiţiona situaţia în care CFM ratează venituri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?