X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow efectuează o vizită la Chişinău

12 mai. 2014,, 12:29   Societate
3467 0
Foto: europalibera.org
Secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow efectuează luni o vizită de două zile la Chişinău. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Biroul relaţii cu presa al Guvernului, reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice se va întîlni cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Vershbow se va mai întruni cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi va susţine un discurs în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moldova. Oficialul va mai participa la conferinţa "Parteneriatele NATO: realizări şi perspective", organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Centrul de Informare şi Documentare privind NATO la Chişinău.

În ajunul vizitei la Chişinău, secretarul general adjunct al NATO a declarat într-un interviu acordat postului de radio "Europa Liberă" că vine în Moldova pentru a înţelege "în ce domenii ar fi interesat guvernul de la Chişinău să fortifice cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică".

"Sîntem foarte îngrijoraţi de presiunea crescîndă la care este expusă în prezent Republica Moldova, prin prisma crizei crescînde între Rusia şi Ucraina. În următorii ani ne putem concentra pe sporirea capacităţii de apărare a ţării. În acelaşi timp, vrem să ne arătăm şi sprijinul nostru politic, pledăm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor partenerilor noştri, mai ales în contextul evoluţiilor din Ucraina", a menţionat adjunctul secretarului general al NATO.

Oficialul a subliniat că "NATO susţine integritatea teritorială şi suveranitatea tuturor vecinilor Federaţiei Ruse şi va face presiuni în continuare, astfel încît Rusia să se conformeze la obligaţiunile internaţionale asumate". "Am avea o poziţie negativă dacă s-ar depune eforturi pentru a apropia regiunea transnistreană de Federaţia Rusă. Dar, să nu speculăm pe ce ar putea să se întîmple. Cred că este important ca procesul politic să continue, astfel încît toate ţările să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova", a declarat Vershbow.

Pe parcursul carierei sale diplomatice Alexander Vershbow a activat în calitate de secretar al ambasadei SUA în Uniunea Sovietică, ambasador al SUA în Federaţia Rusă.

Moldova a aderat la Consiliul Cooperării Nord-Atlantice în 1992. În 1994 a participat la programul NATO "Parteneriat pentru pace", iar în 2010 a fost aprobat Planul individual de parteneriat RM-NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?