Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

BNM prognozează deprecierea monedei euro și consolidarea leului

6 mai. 2014,, 12:00   Economie
5033 0
Foto: eco.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează pe termen mediu deprecierea monedei unice europene față de dolarul SUA și consolidarea leului moldovenesc. Anunțul a fost făcut de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că informațiile parvenite de pe piețele internaționale indică asupra unei probabilități înalte de depreciere a monedei euro, dar nu atît de pronunțată după cum se prognozase anterior, transmite NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că, potrivit prognozelor, cursul mediu de schimb al monedei euro față de dolar, în anii 2014 și 2015, va constitui 1,36 și, respectiv, 1,34 de dolari pentru un euro. Guvernatorul BNM a precizat că, în cazul în care moneda euro va slăbi față de dolar, leul moldovenesc va crește automat. Totodată, Dorin Drăguțanu a evitat să ofere o prognoză a cursului leului în perspectivă apropiată, menționînd că următoarele trimestre se vor caracteriza la nivel regional și global prin instabilitate și mediu economic volatil, cu predominarea unor riscuri deflaționiste considerabile.

Principalele riscuri deflaționiste sînt legate de încetinirea semnificativă a creșterii economice în statele partenere comerciale ale Moldovei, reducerea prețurilor mondiale la produsele alimentare și produsele petroliere, posibila înrăutățire a condițiilor de comerț și cele migraționiste cu Rusia, precum și situația incertă din Ucraina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?