Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Moldova speră să primească gaze naturale mai ieftine din România deja din luna august 2014

3 mai. 2014,, 13:00   Economie
4879 9
Foto: basarabia.md
Gazoductul Iași-Ungheni urmează să fie lansat nu mai tîrziu de 27 august 2014. Prin această conductă Republica Moldova va putea primi gaze naturale mai ieftine din România. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul moldovean, Iurie Leancă, la întrevederea cu omologul său român, Victor Ponta, în cadrul evenimentului „Fără vize peste Prut”, informează NOI.md.

Iurie Leancă a amintit că lucrările de construcție a gazoductului au demarat pe 27 august 2013, iar nu mai tîrziu de 27 august curent prin această conductă urmează să fie livrate primele cantități de gaze naturale din România. Primii care vor beneficia de gaze naturale din țara vecină vor fi locuitorii raionului Ungheni. Iurie Leancă și-a exprimat convingerea că aceste gaze naturale vor fi la un preț mai mic. „La modul practic, aceasta va însemna diversificarea livrărilor de gaze naturale și consolidarea securității energetice a țării”, a subliniat prim-ministrul Republicii Moldova.

Lungimea gazoductului Iași-Ungheni va fi de 43,2 km, dintre care 10,5 km vor fi pe teritoriul Republicii Moldova. Costurile totale pentru construcția gazoductului se cifrează la 26,5 milioane de euro, dintre care contribuția UE constituie 7 milioane de euro. Capacitatea de transportare a conductei este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Acest volum este echivalentul volumului de gaze naturale importate de Moldova anual, fără regiunea transnistreană. După darea în exploatare a conductei România va putea livra Moldovei circa 20% din necesitățile interne ale republicii. Pentru a majora volumul livrărilor de gaze naturale din România, se preconizează construcția unei stații de comprimare și a conductei Ungheni-Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?