X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Expert: păstrarea integrităţii Moldovei este posibilă, dacă oamenii vor fi uniţi prin idei noi

15 apr. 2014,, 10:53   Societate
4602 2
Foto: tribuna.md
"Acum Moldova trece printr-o etapă de formare a statului, dar are şansa de a-şi păstra integritatea, doar dacă oamenii vor fi uniţi prin idei noi", consideră directorul televiziunii prin Internet "Днестр ТВ", expert al Centrului de Jurnalism Extrem al Uniunii Jurnaliştilor din Rusia pentru Transnistria, Grigori Volovoi.

Comentînd pentru agenţia "Infotag" situaţia privind tentativele în diverse regiuni ale Moldovei de a obţine maximă libertate a acţiunilor faţă de centru, el a recomandat ca istoria să nu fie uitată.

"Să ne aducem aminte de Parcani ‒ prima adunare a deputaţilor populari de toate nivelele din Transnistria. Principala cerinţă ‒ zona economică liberă. Chişinău a refuzat categoric. Înainte de aceasta au solicitat ca limba rusă să devină a doua limbă de stat. Cum au procedat deputaţii transnistreni, ştie toată lumea ‒ cursul spre independenţă şi crearea RMN. Acum în structura Moldovei nu mai există Transnistria. Şi nici Găgăuzia nu prea este mulţumită de poziţia sa. Sunt posibile noi şocuri", consideră expertul.

Volovoi consideră că unica metodă de a schimba situaţia spre bine este transformarea statului.

"Acest fapt va oferi şansa de a păstra integritatea statului şi de a uni oamenii în baza unor idei noi. Nu va fi progres în această direcţie ‒ nu va exista o Moldovă prosperă. Ca şi mai înainte, la Chişinău va exista un grup de politicieni, care decide totul în locul oamenilor ce locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului", a spus expertul.

Vorbind despre temele enunţate de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, despre "un divorţ civilizat între Moldova şi RMN", Volovoi a amintit că Chişinăul nu are ce propune, iar Tiraspol nu se vede împreună cu Moldova.

"Cît va mai dura această situaţie? 5, 10, 25 de ani? Va creşte o altă generaţie. Aceasta este diferită pe malul stîng şi pe acel drept. Şi niciodată împreună nu vor avea idei comune. De aceea trebuie de "divorţat" şi prin "divorţ" de construit relaţii noi", consideră expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?