Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Lumea ortodoxă a intrat în Săptămîna Patimilor

14 apr. 2014,, 10:55   Societate
2978 0
Foto: noi.md
De astăzi, lumea ortodoxă a intrat în Săptămîna Patimilor, numită şi Săptămîna Mare, ultima din Postul Paştelui, care este dedicată amintirilor despre ultimele zile din viaţa pămîntească a Mîntuitorului, despre suferinţele, răstignirea pe cruce și îngroparea Sa. Această săptămînă este cinstită, în special, de Biserică, relatează NOI.md, citînd site-ul pravoslavie.ru.

"Mai presus de toate zilele este Postul Mare de patruzeci de zile, însă mai presus de acesta este Săptămîna Patimilor, iar mai presus de aceasta este Sîmbăta Mare. Această săptămînă se numește Mare, nu din cauza că zilele sau orele acesteia sînt mai mari decît celelalte, ci din cauza că în această săptămână Mîntuitorul nostru a făcut mari minuni şi fapte", se scrie în Sinaxar.

Fiecare zi din Săptămînă Patimilor se numește "Mare" și este legată de anumite obiceiuri. În Lunea Mare se pomeneşte pilda despre smochinul fără rod pe care l-a blestemat Isus. Copacul simbolizează sufletul ce nu aduce roade duhovniceşti – pocăinţă adevărată, credinţă, rugăciune şi fapte bune.

În Marțea Mare se amintește mustrare de către Iisus a fariseilor şi cărturarilor, precum şi parabolele rostite în Templul de la Ierusalim: despre tributul față de Cezar, învierea morţilor şi Înfricoșata Judecată.

În Miercurea Mare, creştinii amintesc cu durere trădarea de către Iuda Iscarioteanul a Învățătorului său. De asemenea, credincioşii îşi amintesc de păcătoasa care a spălat cu lacrimi picioarele lui Hristos și L-a uns cu miresme, pregătindu-l astfel pentru înmormîntare.

Joia Mare ocupă un loc deosebit printre toate zilele din Săptămîna Patimilor. Această zi este cinstită de Biserică în amintirea Cinei celei de Taină, cînd Hristos i-a adunat pe ucenicii Săi şi a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii.

De asemenea, în cadrul slujbei din Joia Mare se amintește spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos ca un semn de smerenie şi iubire față de ei, rugăciunea lui Hristos în Grădina Ghetsimani şi trădarea lui Iuda.

Vinerea Mare este dedicată amintirilor despre condamnarea lui Hristos la moarte, răstignirea Sa pe cruce şi moartea.

În Sîmbăta Mare se amintește îngroparea lui Hristos, coborîrea Lui în iad pentru a vesti biruința asupra răului şi a elibera sufletele celor ce cred în El. Aceasta este o zi de liniște şi aşteptare. În Sîmbăta Mare slujbele divine durează toată ziua. Miezul nopţii de Paști aduce bucuria luminoasă a Învierii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?