X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Expert: Moldova s-a mișcat mai bine ca statele din Balcanii de Vest în privința liberalizării regimului de vize

1 apr. 2014,, 18:20   Societate
5100 3
Foto: ong.md
Grăbirea procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni ține atît de succesele înregistrate de Republica Moldova pe această cale, cît și de conjunctura geopolitică existentă. Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul anunțului făcut de premierul Iurie Leancă, potrivit căruia moldovenii vor putea circula fără vize în spațiul Schengen începînd cu 28 aprilie.

Deși admite că grăbirea procesului de liberalizare a regimului de vize are legătură și cu criza din Ucraina, analistul se arată totuși convins că Moldova a satisfăcut foarte bine cerințele UE la acest capitol.

„Bruxelles-ul a redus la maxim toate aspectele birocratice. Nu neapărat că ne face o favoare, Republica Moldova s-a mișcat foarte exemplar. Mai multe voci spuneau că Moldova era pregătită încă anul trecut să obțină regim liberalizat de vize. Tărăgănarea deciziei a avut atunci la bază aspecte politice. Nu putem vorbi de cadouri. Moldova s-a mișcat mai bine la acest capitol decît alte state din Balcanii de Vest. UE joacă la anticipare, încearcă să prevină anumite acțiuni ale Federației Ruse”, a explicat Tăbîrță.

Întrebat dacă partidele din cadrul coaliției de guvernare vor încerca să obțină dividende politice de pe urma acestui subiect, analistul a răspuns că în Republica Moldova se face propagandă și cu succese inexistente, iar o realizare de o asemenea anvergură nu va trece fără a fi promovată.

Menționăm că premierul Iurie Leancă a anunțat recent că, începînd cu 28 aprilie, moldovenii vor putea călători fără vize în ţările din spaţiul Schengen.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?