X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Ministerul Economiei va implementa la CET-Nord un program de modernizare în valoare de 10 milioane de euro

28 mar. 2014,, 12:17   Economie
3800 0
Foto: esp.md
Ministerul Economiei va implementa la SA „CET-Nord” un program de modernizare în valoare de 10 milioane de euro, relatează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru realizarea unui program investiţional va fi atras un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Programul de modernizare al CET-Nord va fi realizat în baza Studiului de fezabilitate elaborat de compania suedeză "AF Industry" şi compania "Tehno Consulting & Design Moldova" cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi al Agenţiei Suedeze pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare. Acesta va fi urmat şi de alte proiecte, dezvoltate atît în Bălţi, cît şi în alte oraşe din ţară unde există sisteme centralizate de încălzire.

Programul investițional presupune instalarea a trei turbine cu gaze pentru creșterea productibilităţii energiei electrice cu 60% (investiţii de 6,1 milioane de euro), înlocuirea pompelor învechite, ventilatoarelor și aspiratoarelor de fum (investiții de 700 de mii de euro), înlocuirea cazanului de cărbune dintr-un cartier din municipiul Bălţi cu un cazan pe bază de biomasă (peleţi), investiţia constituind 150 de mii de euro, instalarea punctelor termice individuale în 120 de clădiri din municipiul Bălți, pentru aproximativ 28 de milioane de locuitori (investiţia constituind 2,7 milioane de euro).

Programul investițional va fi implementat în baza împrumutului contractat de la BERD în valoare de 6,2 milioane de euro și un grant de 3,5 milioane de euro din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu. Acesta va avea un impact benefic asupra calităţii serviciilor de alimentare cu energie termică a locuitorilor şi reluării serviciilor de aprovizionare cu apă caldă în municipiul Bălţi, optimizării cheltuielilor pentru energia electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?