Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Politica externă a Moldovei: și la ai noștri, și la ai voștri? Opinia unui expert

20 mar. 2014,, 12:23   Politică
4517 3
Foto: tribuna.md
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova s-a delimitat de declarațiile șefei diplomației europene, Catherine Ashton, care a inclus Moldova în lista țărilor care susțin introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei. Totodată, deputații moldoveni au decis ieri să-și aducă modesta contribuție în susținerea noii puteri din Ucraina, alocînd 100 de mii de dolari celor care au avut de suferit pe Maidan.

„Moldova este un stat cu suveranitate redusă, îndeosebi externă, de aceea întotdeauna trebuie să ne orientăm după voința patronului, protectorului sau suzeranului”, a explicat, intervievat de NOI.md, analistul Bogdan Țîrdea.

„În cazul dat suzeranul este Uniunea Europeană, care ne oferă granturi, credite, iar actualei guvernări – susținere politică. Dacă UE va anula această susținere, puterea se va prăbuși, de aceea sîntem nevoiți să balansăm între interesele UE și interesele Rusiei. Anume asta și încearcă să facă cei de la Guvern și MAEIE. Declarațiile Moldovei de susținere a Ucrainei sînt destul de moi, toate rezoluțiile și declarațiile se fac totuși cu o oarecare precauție față de Rusia. Totodată, Moldova este nevoită să joace în șenalul intereselor occidentale. În orice caz, această balansare este mai bună decît o poziție inechivocă. Autoritățile țin cont de dependența lor și de faptul că urmează să semnăm Acordul de asociere cu UE, că vin alegerile. Respectiv, puterea se comportă după principiul „un pic mai mult la ai noștri, un pic mai puțin la ai voștri”, a conchis Bogdan Țîrdea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?