X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Organizaţiile de agricultori cer autorităţilor să introducă impozitul consolidat

25 feb. 2014,, 16:07   Societate
2824 0
Foto: noi.md
Organizaţiile de agricultori îndeamnă autorităţile să revină la subiectul introducerii impozitului consolidat în agricultură. În acest sens, agricultorii au semnat o declaraţie comună pe care au adresat-o preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, şi premierului Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", în declaraţia agricultorilor se spune că "actualul cadru legal ce ţine de politica fiscală, în sectorul agrar, contribuie semnificativ la creşterea evaziunilor fiscale şi dezvoltarea sectorului informal din agricultură".

"Situaţia creată nu permite majorarea veniturilor în bugetele locale, fapt ce frînează procesul decentralizării în Republica Moldova. Organizaţiile noastre consideră că o bună parte dintre problemele ce ţin de politica fiscală în agricultură pot fi soluţionate prin introducerea unui impozit consolidat agricol, calculat pe unitatea fixă de suprafaţă de teren agricol, ţinînd cont de indicatorul de fertilitate. Sumele impozitului vor fi încasate plenar în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întîi", spun agricultorii. Aceştia propun stabilirea cotei generale a impozitului consolidat în mărime de cel mult trei lei pentru un grad/hectar şi cotei reduse (pentru gospodăriile ţărăneşti ce prelucrează mai puţin de 10 ha) în mărimea de 1,85 lei pentru un grad/hectar.

"Insistăm ca în anul 2014 impozitul consolidat să fie aplicat cu titlu de proiect-pilot în cel puţin trei raioane ale Republicii Moldova", se spune în declaraţie.

Agricultorii sînt convinşi că introducerea impozitului consolidat va contribui semnificativ la reducerea considerabilă a evaziunilor fiscale în sectorul agrar, restrîngerea substanţială a sectorului informal din agricultură, majorarea veniturilor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întîi, micşorarea numărului de controale fiscale la întreprinderile agricole, simplificarea administrării fiscale în sectorul agrar, reducerea suprafeţelor terenurilor agricole neprelucrate.

Declaraţia a fost semnată de Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova "AGROinform", Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe "Moldova-Fruct", Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Produselor Cerealiere "Agrocer".

În decembrie 2013, la solicitarea Ministerului Finanţelor, Guvernul a retras din Parlament proiectul de lege cu privire la instituirea impozitului consolidat în agricultură. Ministerul consideră că "implementarea proiectului de lege va atrage după sine mai multe efecte negative, printre care o administrare fiscală complicată, inechitate fiscală între agricultori, prin majorarea presiunii fiscale pentru cei care obţin venituri mici şi diminuarea acesteia pentru cei care obţin venituri mari".

Asociaţiile de agricultori din Republica Moldova de mai bine de doi ani pledează pentru instituirea impozitului consolidat, care, în opinia lor, va crea condiţii egale între fermieri şi va aduce mai multe venituri la buget. Împotriva proiectului însă se pronunţă categoric FMI, care afirmă că acest impozit nu este justificat din niciun punct de vedere.

Impozitul consolidat urma să comaseze şase impozite – impozitul pe venit, impozitul funciar, taxele rutiere, plata pentru resursele naturale, plata pentru apă şi taxa pentru amenajarea teritoriului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?