Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Concluzia alarmantă la care au ajuns judecătorii CEDO în privința Moldovei

31 ian. 2014,, 12:05   Societate
6492 0
Foto: politik.md
Cetățenii moldoveni au depus în 2013 un număr record de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, arată datele unui raport al Curții. Astfel, moldovenii au înaintat circa 1350 de plîngeri împotriva Moldovei, ceea ce constituie cu 45 la sută mai mult decît în anul 2012.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova, magistrații CEDO cunosc realitățile din Republica Moldova la capitolul respectării drepturilor omului și, din această cauză, acordă o atenție sporită dosarelor ce vizează tortura, tratamentul inuman și violența domestică. Astfel, cel mai mare număr de plîngeri examinate în 2013 vizează anume aceste încălcări ale drepturilor omului.

„În baza constatărilor CEDO, autoritățile moldovenești pur și simplu nu iau în serios plîngerile de violență domestică. Este vorba de o mentalitate greșită aici. În 2013 am avut patru hotărîri împotriva Moldovei legate de violență, iar pentru fiecare hotărîre CEDO a dispus acordarea a cîte 15 mii de euro. Astfel, mai mult de un milion de lei au fost plătiți în cadrul acestor dosare”, a remarcat juristul Pavel Grecu.

Experții argumentează creșterea numărului de plîngeri depuse prin faptul că instanțele din țară fie nu le fac dreptate oamenilor, fie nu sînt destul de explicite în hotărîrile pe care le pronunță. Totodată, juriștii consideră că magistrații Înaltei Curți au început să acorde mai multă atenție dosarelor ce vizează tratamentele inumane, încercînd să semnaleze astfel o problemă alarmantă.

„Aproape jumătate din toate hotărîrile CEDO vizează tortura, tratamentul inuman sau degradant. Curtea vede o problemă sistemică în acest domeniu. 24% din toate condamnările, adică mai mult de 400 vizează tortura”, a explicat juristul Vlad Gribincea.

Pînă în prezent, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească peste 13,9 milioane de euro în calitate de despăgubiri morale și materiale, în cele 257 de dosare pierdute la CEDO.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?