X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Legislatorii propun excluderea prevederii cu privire la necesitatea deţinerii surselor financiare pentru iniţierea unei afaceri

29 ian. 2014,, 16:45   Societate
3376 1
Foto: noi.md
Parlamentul a discutat posibilitatea excluderii prevederii cu privire la deţinerea unei anumite sume de bani pentru iniţierea unei afaceri. Proiectul a fost prezentat joi, de către Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul de lege, autorul căruia este Guvernul, prevede excluderea din Codul Civil al Republicii Moldova a prevederilor, potrivit cărora pînă la momentul înregistrării parteneriatului economic sau a societăţii, fiecare participant era obligat să aloce o sumă de bani, de cel puţin 40% din aportul menţionat, dacă prin lege sau prin documentul de instituire nu este prevăzut un procent mai mare.

De asemenea, la iniţiativa autorilor, autorităţile nu vor solicita de la societăţile cu răspundere limitată (SRL) ştampile, iar termenele de înregistrare vor fi micşorate de la şapte zile calendaristice la două.

Deputatul din partea Partidului Comuniştilor (PCRM), Oleg Reidman, a criticat acest proiect, opinînd că "astfel de măsuri for facilita crearea companiilor false, deoarece în cazul în care un SRL se înregistrează timp de două zile, fără a se asigura cu un capital social, înseamnă că scopul acesteia este altul decît dezvoltarea companiei".

"Compania îşi începe activitatea fără nici un leu în buzunar. Aceştia nu au bani nici pentru scaune, pixuri, caiete. Ce paşi vor întreprinde aceste companii?", s-a indignat comunistul.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, s-a pronunţat pentru o examinare mai minuţioasă a proiectului, "care conţine numeroase neclarităţi".

"Salutăm ideea de simplificare a procedurii de înregistrare a companiei, însă trebuie să studiem minuţios proiectul propus, deoarece în cazul în care va fi adoptat, urmările pot fi extrem de regretabile", consideră socialistul.

La finele examinării proiectul a fost supus votului şi susţinut de toţi deputaţii membri ai Coaliţiei Pro-Europene de Guvernare, pentru a fi discutat în cadrul şedinţei plenare din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului, în prima lectură. Deputaţii din partea PCRM şi PSRM s-au abţinut de la vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?