Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bărbatul care a donat o parte din ficat unei fetiţe, asigurat medical pe viață

22 feb. 2019,, 12:00   Societate
3296 0

Bărbatul care i-a donat o parte din ficat Sabrinei Rău, beneficiara primului transplant hepatic efectuat unui copil, va beneficia de asigurare medicală pe viață.

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Tamara Andrușca, i-a înmînat ieri adeverința de asigurat pe termen nelimitat.

„Gestul dumneavoastră de a face această donare este impresionant. Nu mulţi sînt cei care pot să se jertfească pentru a salva viaţa altei persoane. În semn de recunoştinţă pentru acest gest, vi se oferă Insigna de Aur a CNAM şi adeverinţa de asigurat medical”, a menţionat Tamara Andruşca.

Documentul confirmă faptul că donatorul face parte din categoriile asigurate de Guvern şi că va deţine pe tot parcursul vieţii acest statut.

Adeverinţa de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenţă medicală necesară în volum deplin, conform Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre gama de servicii oferite la cele şase niveluri de asistenţă medicală (urgentă prespitalicească, primară, specializată de ambulator, spitalicească, servicii de înaltă performanţă, îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu), inclusiv medicamente compensate şi gratuite.


Despre donatorul de ficat nu se cunoaște decît că se numește Mihai și că are la rîndul său, doi copii. Bărbatul a ținut să nu își dezvăluie identitatea, cel puțin pînă cînd starea Sabrinei va fi stabilă.

Amintim că Sabrina Rău, o fetiță de numai nouă ani, care de mai bine de jumătate de an suferă de insuficiență hepatică, a beneficiat de un transplant pe 13 februarie.

Operația a fost efectuată de o echipă de medici condusă de profesorii Adrian Hotineanu și Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic Inst. Clinic Fundeni, București.

Intervenția a durat mai bine de zece ore. Pacienta este deja mai bine, însă urmează să parcurgă o perioadă mai lungă de recuperare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?