Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

În 2014 euro s-ar putea prăbuşi cu 15%

18 ian. 2014,, 16:40   Societate
5647 0
Foto: eco.md
Măsurile anticriză luate în 2013 de Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea conduce la o depreciere de 15% a monedei euro, potrivit televiziunii americane CNBC.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de un analist de top al băncii europene, care atrage atenţia asupra faptului că moneda unică europeană are acelaşi parcurs ca şi dolarul australian, care anul trecut s-a depreciat cu 15%.

În pofida unui şir de factori adverşi precum creşterea economică slabă şi întărirea dolarului, euro a crescut în 2013 faţă de celelalte monede importante la nivel mondial. Trendul s-a schimbat în primele două săptămîni ale acestui an, cînd atît moneda unică, cît şi dolarul australian s-au depreciat cu 1%.

Strategia de relaxare monetară puternică urmată de Banca Centrală Australiană a ajutat la deprecierea cu 15% a dolarului australian în 2013. Directorul diviziei globale de strategie privind valutele băncii britanice HSBC, David Bloom, se aşteaptă ca o relaxare şi mai mare a politicii în zona euro prin operaţiuni de refinanțare pe termen lung lansate de Banca Centrală Europeană să împingă moneda euro spre o cădere similară anul acesta, avînd în vedere traiectoria slabă a economiilor.

De asemenea, Nizam Idris, analist la Macquarie, speră ca intensificarea presiunilor deflaţioniste să slăbească moneda europeană. El anticipează un nivel al cursului de schimb euro/dolar de 1,32-1,34 pentru primul semestru al acestui an. La 16 ianuarie BCE a stabilit un curs de referinţă de 1,359 de dolari pentru un euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?