Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Grecia va înlocui vectorul estic al politicii de vecinătate al UE cu cel sudic

10 ian. 2014,, 02:13   Externe
8020 0
Foto: zn.ua
Dacă Lituania în timpul președinției sale în UE s-a axat pe vecinătatea estică, apoi pentru Grecia sînt mai relevante țările Africii de Nord.

Grecia, care a preluat președinția UE, schimbă vectorul estic în politica europeană de vecinătate pe cel sudic. Acest lucru rezultă din interviul viceprim-ministrului și ministrului de externe al Greciei, Evangelos Venizelos, agenția de știri ANA-MPA.

" Vecinătatea sudică a UE are pentru noi o mare importanță, la fel ca și pentru acele țări. Lituania, a cărei președinție s-a încheiat, s-a axat pe vecinătatea estică - Ucraina, Armenia etc. Astfel, noi punem accentul pe vecinătatea sudică și vom dezvolta relațiile (cu aceste țări)", - a spus el.

În acest sens, Venizelos a dat ca exemplu relația pe care Grecia a construit-o în ultimele luni cu Egiptul, care "sînt foarte utile în toate privințele pentru regiune și întreg bazinul Mării Mediterane".

Se știe că politica de vecinătate a UE are două direcții – estică și sudică.

Cea sudică include Algeria, Maroc, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Palestina, Siria, Tunisia. Cea estică – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Grecia a preluat președinția UE la 1 ianuarie 2014. În a doua jumătate a anului 2014 ea va fi înlocuită de Italia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?