Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Europa sărbătoreşte Crăciunul

24 dec. 2013,, 20:00   Externe
3814 0
Foto: viator.com
Una din cele 12 sărbători principale religioase ale anului, Crăciunul sau Naşterea Domnului, este celebrată pe 25 decembrie de comunităţile creştine conform calendarului gregorian şi calendarului iulian revizuit.

Niciuna din cele patru Evanghelii nu precizează data naşterii Trimisului lui Dumnezeu. Ele indică doar o perioadă aproximativă, noiembrie sau decembrie. Pentru primii creştini, ziua Naşterii Domnului nu avea importanţă, principala sărbătoare era Paştele, ziua Învierii Lui. De la această dată începe numărătoarea ciclului anual. În secolul al V-lea, s-a hotărît ca sărbătoarea Crăciunului să fie celebrată pe 25 decembrie. În 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a introdus un calendar nou care-i poartă numele, calendarul gregorian, după care au existat două date pentru serbarea Crăciunului.

Crăciunul este serbat la sfîrşitul lunii decembrie de catolici, protestanţi şi majoritatea Bisericilor Ortodoxe din lume. Doar patru din ele, bisericile Rusă, din Ierusalim, Georgiană şi Sîrbă urmează calendarul iulian şi celebrează Crăciunul pe 7 ianuarie. Potrivit unei înţelegeri reciproce între reprezentanţele acestor biserici, în ţările în care Crăciunul este serbat oficial pe 25 decembrie, el este serbat de două ori. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Misiunea Ortodoxă Rusă pe lîngă Patriarhul Bulgariei, relatează ieromonahul Zotik Gaevski.

Unii ortodocşi care trăiesc în ţările occidentale în care majoritatea locuitorilor sînt de religie catolică serbează Crăciunul pe 25 decembrie, menţionează stareţul parohiei Patriarhatului de la Moscova din oraşul francez Strasbourg, Filip Riabîh.

„Unii din enoriaşii noştri fac parte din familii mixte. Atunci cînd cealaltă parte a familiei serbează Crăciunul pe stil nou, enoriaşii noştri li se alătură pentru a demonstra solidaritate şi a menţine pacea în familie, încearcă să ţină postul de Crăciun. Alţi enoriaşi aşteaptă ziua de 7 ianuarie şi serbează Crăciunul împreună cu Biserica Ortodoxă Rusă”.

Timp de cîteva secole, Strasbourg este considerat „capitala Crăciunului european”. Anul acesta, ca şi anul trecut, sărbătorile de Crăciun vor dura pînă la 7 ianuarie şi se vor încheia cu concertul „Crăciun Ortodox”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?