X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

V. Ostalep: Migrația amenință securitatea națională a țării

18 dec. 2013,, 09:17   Politică
6409 6
Foto: noi.md
Principala problemă a migrației în Republica Moldova constă în lipsa de date cu privire la numărul de oameni plecați să lucreze în alte state , precum și atitudinea neglijentă a autorităților față de această problemă. Acest lucru a fost afirmat la 17 decembrie, în cadrul videoconferinței Moscova - Kiev – Chișinău, consacrate problemelor migrației, de către directorul Institutului de studii politice, diplomatice și studii de securitate, ex-ministrul adjunct de externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, anunță REGNUM.

"La Chișinău foarte puțini oameni se ocupă profesionist de aceste probleme. Noi practic nu avem instituții de stat, care ar avea profesioniști în domeniul migrației, protecției sociale a muncii. Acest lucru este mai mult de natură formală și de migranți își aduc aminte o dată la patru ani, atunci cînd au nevoie de voturile lor la alegeri. Din păcate, în ultimii 10 ani, cînd s-a amplificat procesul migrației, noi am pierdut cel puțin un sfert din populație. Acest lucru este valabil și pentru cei care au plecat în Rusia, și cei care au plecat în țările Uniunii Europene", - a spus Ostalep.

El a subliniat că problema migrației amenință securitatea statului. Expertul a menționat că printre cei care pleacă la muncă în străinătate sînt foarte multe fete tinere, care crează familii acolo și nu se întorc în patrie, ceea ce afectează în mod negativ situația demografică în Republica Moldova. " 100 000 de fete care au plecat azi sînt 300.000 de copii care se vor naște în alte țări", - a spus Valeriu Ostalep.
Potrivit acestuia, Republica Moldova este una dintre țările lider care trăiesc din remitențele din străinătate. Prin urmare, atenția politicienilor față de problemele migrației ar trebui să fie, consideră Ostalep, mai mare. „Noi nu deținem statistici cu privire la cîți oameni de fapt lucrează în străinătate și cîți de fapt lucrează în Rusia. Astăzi este clar un lucru – după volumul de remitențe Rusia este pe primul loc", - a spus el.

Problema poate fi rezolvată, în opinia sa, prin crearea unui grup mic care se va fi ocupa profesionist de problemele migrației și va putea face propuneri adecvate conducerii politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?