Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

În 2014 Moldova va avea un nou furnizor ucrainean de energie electrică

12 dec. 2013,, 15:19   Economie
5909 2
Foto: noi.md
Republica Moldova ar putea avea în anul 2014 un nou furnizor de energie electrică din Ucraina, transmite NOI.md. Astfel, în anul viitor două companii ucrainene planifică să livreze energie electrică Moldovei. Este vorba despre actualul furnizor „DTEK Vostokenergo” și un operator nou – „Donbassenergo”. Potrivit reprezentanților companiei „Ukrenergo”, în cadrul unei licitații dreptul de a exporta cea mai mare parte a energiei electrice din Ucraina a revenit holdingului „DTEK”, reprezentat de două structuri – „DTEK Trading” și „DTEK Vostolenergo”. Acest holding va livra energie electrică în statele UE, Belarus și parțial în Moldova. Al doilea furnizor de energie electrică în Moldova va deveni compania „Donbassenergo”, care a fost privatizată în acest an.

Potrivit consilierului directorului general al companiei „Donbassenergo”, Vadim Ulida, în cadrul licitației concurența principală a fost anume pentru piața din Moldova. „Pe piața europeană prețurile la energia electrică sînt mai mici decît în Ucraina, de aceea rentabilitatea livrărilor este negativă. În Moldova există un deficit de energie electrică, de aceea acolo conjunctura e mai bună”, a menționat Ulida.

Amintim că, în prezent, Moldova procură energie electrică de la compania ucraineană „DTEK Vostokenergo”, care face parte din compania „DTEK” – cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, care aparține cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov. De la 1 aprilie 2012, prețul de procurare a energiei electrice pentru Moldova se menține la nivelul de 6,9 cenți pentru 1 kWh. La același preț Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană), care aparține companiei ruse „Inter RAO EES”.

Anterior, vicepremierul, ministrul Economiei al R. Moldova, Valeriu Lazăr, a declarat că de la 1 aprilie 2014 Moldova ar putea să importe energie electrică mai ieftină din România, precizînd că deja au demarat negocieri preliminare în acest sens cu partea română. Potrivit lui Lazăr, energia electrică din România este cu circa 15-20% mai ieftină decît cea procurată în prezent de la Centrala de la Cuciurgan și compania „DTEK Vostokenergo”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?