X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Experții comentează numirea lui Iurie Garaba în funcția de adjunct al procurorului general

26 noi. 2013,, 18:00   Societate
5628 0
Foto: hotnews.md
Nu este exclus că numirea șefului Consiliului Superior al Procurorilor în funcția de adjunct al procurorului general are și o conotație politică, chiar dacă Iurie Garaba are experiența necesară pentru a se afla în acest post. Asta a dat de înțeles preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, într-o declarație pentru NOI.md.

Potrivit juristului, Consiliul Superior al Procurorilor este o structură controlată politic, respectiv numirile în funcții, în cadrul instituției se fac tot pe criterii politice.

“Atît timp cît avem un consiliu al procurorilor care este controlat politic, sigur că vom avea numiri care vor provoca controverse în societate. Consiliul Superior al Procurorilor nu asigură independența procurorilor. Componența numerică a acestui organ lasă loc pentru influența politică, iar majoritatea membrilor acestei instituții sînt numiți pe cale politică. Toți procurorii trebuie să treacă prin acest filtru politic”, spune Ion Dron.

Juristul este totuși de părere că Iurie Garaba a fost numit în funcția de viceprocuror general pentru că ar putea oferi un suport real procurorului general Corneliu Gurin.

În același timp, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, este de părere că procedura de desemnare în funcție a lui Garaba a fost legală.

“Adjunctul procurorului general este numit de procurorul general la recomandarea Consiliului Superior al Procurorilor. Oricum acest post a devenit vacant și trebuia suplinit. Dacă Consiliul Superior al Procurorilor a considerat că Garaba trebuie ales în acest post, consecințele le va suporta tot procuratura”, a opinat juristul.

Menționăm că Iurie Garaba a fost numit în funcția de adjunct al procurorului general săptămîna trecută. Anterior el a deținut funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?