X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon propune crearea „Moldovei federale”

25 noi. 2013,, 16:35   Politică
5281 10
Foto: noi.md
Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă “Conceptul de federalizare a Republicii Moldova”. Liderul PSRM susține că federalizarea este singura cale de a rezolva problema transnistreană, cu care Moldova se confruntă de mai bine de 20 de ani. Potrivit concepției, din componenţa Moldovei Federale vor face parte Transnistria şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. În același timp, puterea executivă pe teritoriul subiectului Republica Moldova este exercitată de preşedintele federal şi guvernul federal.

„Problema reglementării transnistrene, avînd un caracter regional, atinge în mod direct toate aspectele şi problemele dezvoltării de mai departe a Moldovei: statal, politic, ideologic, precum şi problema privind dezvoltarea naţiunii moldoveneşti şi a relaţiilor interetnice în toate regiunile ţării. Federalizarea, fiind ca formă o problemă ce ţine de politica internă, mai este şi o chestiune extrem de importantă din domeniul politicii externe, ce urmează a fi soluţionată cu participarea experţilor internaţionali. Principalii noştri parteneri în politică externă (Bruxelles, Berlin, Moscova, Washington) nu o singură dată au dat de înţeles că vor sprijini ideea privind federalizarea Republicii Moldova. Mai mult ca atît, liderii de la Tiraspol sînt mult mai dispuşi pentru un dialog în cazul examinării ideii privind federalizarea ţării. În acest context există un anumit consens, pe care-l vom putea folosi pentru realizarea obiectivului nostru comun”, a afirmat Igor Dodon.

PSRM speră că proiectul va deveni o bază pentru discuţii referitoare la federalizarea Moldovei la cel mai înalt nivel şi va contribui la lansarea procesului de reintegrare a statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?