Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Executivul Găgăuziei nu recunoaşte nici demiterea sa, nici pe şeful interimar al autonomiei, numit în funcţie de APG

19 noi. 2013,, 12:43   Societate
2853 0
Foto: vfokuse.md
Executivul Găgăuziei a condamnat deciziile ilegale ale Adunării Populare a Găgăuziei (APG) privind demiterea executivului, demiterea başcanului şi numirea şefului interimar al autonomiei.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul oficial al Găgăuziei, că luni, în şedinţa executivului, şeful serviciului juridic, Maxim Capanji, a apreciat că din punctul de vedere al legislaţiei, şedinţa este "absolut legitimă".

"Hotărîrea APG privind moţiunea de cenzură împotriva executivului, numirea başcanului interimar şi suspendarea din funcţie a başcanului nu îndeplinesc cerinţele pe care chiar APG le-a formulat faţă de situaţia în cauză", a spus el, precizînd că hotărîrea de demitere a executivului nu a fost votată separat, astfel, procedura de demitere a fost încălcată.

"De asemenea, APG şi-a depăşit atribuţiile şi competenţele de numire a başcanului interimar. Au fost grav încălcate prevederile articolului 12 din Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, şi anume competenţele organului executiv. APG nu are competenţe şi atribuţii de aprobare a şefului interimar al Găgăuziei. Articolul 15 spune că prim-vicebaşcanul este cel care exercită interimatul funcţiei başcanului, care lipseşte sau este incapabil să-şi exercite funcţiile în virtutea unor circumstanţe obiective. La momentul desfăşurării şedinţei APG din 15 noiembrie, Mihail Formuzal se afla în concediul care i-a fost acordat pe 5 noiembrie conform dispoziţiei prim-ministrului Iurie Leancă. În aceste condiţii atribuţiile başcanului sînt exercitate de către prim-adjunctul başcanului Valeri Ianioglo", a informat Capanji.

Executivul a luat o decizie referitoare la "tentativa de suspendare ilegală de la putere a başcanului Mihail Formuzal", în care a acuzat APG de depăşirea atribuţiilor şi tentativa de suspendare a şefului autonomiei, ales de întregul popor.

"Pentru a preveni confruntările civile ale locuitorilor autonomiei şi a nu admite eventualele consecinţe tragice", executivul a făcut apel către conducerea Moldovei "să întreprindă măsuri cu caracter juridic, să dea o apreciere juridică acţiunilor şi documentelor adoptate în şedinţa APG din 15 noiembrie", iar deputaţilor acesteia - "să anuleze deciziile adoptate ilegal şi să înceteze tensionarea artificială a situaţiei din autonomie".

În declaraţie li se atrage atenţia reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova la "acţiunile ilegale ale unor deputaţi din APG, manifestate prin depăşirea atribuţiilor şi tentativa de uzurpare a puterii în Găgăuzia".

"Facem apel către locuitorii autonomiei să nu se lase provocaţi. Am mai trecut împreună cu dvs. prin astfel de momente în anul 2002, cînd, conform aceleiaşi scheme, a fost suspendat din funcţie başcanul Dmitri Croitor. În pofida dorinţei enorme a partidelor şi a persoanelor care tind să umilească Găgăuzia şi întregul popor găgăuz, noi cu dvs. nu trebuie să admitem ca autonomia Găgăuză să fie lichidată. Vă îndemnăm să fiţi calmi, să susţineţi autorităţile legale şi să nu admiteţi agravarea situaţiei social-politice din Găgăuzia", au subliniat membrii executivului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?